Sestra Václava (Marie Dudová) (* 1947)

Na světě nejsme sami pro sebe, ale pro druhé

• od svých pěti let vyrůstala s rodiči v Praze, kde v Nuslích a Vršovicích navštěvovala ZŠ

• po maturitě roku 1965 nastoupila jako účetní v Pragokoncertu

• v Praze prožila roku 1968 srpnovou invazi

• v lednu 1969 se zúčastnila piety u těla Jana Palacha

• v dubnu 1969 vstoupila jako novicka do Kongregace sester Cyrila a Metoděje na Velehradě a přijala jméno sestra Václava

• roku 1975 složila věčné sliby

• byla přítomna na Mírové slavnosti na Velehradě roku 1985

• v listopadu 1989 se vydala se sestrami do Vatikánu, kde se konalo svatořečení Anežky České

• žije a pracuje v ústavu v poutním domě Stojanov

Rozhodnout se v době komunismu pro řeholní službu bylo možné pouze během několika let po komunistickém puči a znovu pak jen krátce v době politického uvolnění na sklonku šedesátých let. Tehdy, na jaře roku 1969, vstoupila do Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě i Marie Dudová. Za svůj život se setkala s řadou významných osobností, ale přesto věří, že „společnost je postavena na dobrotě obyčejných lidí“.

Marie Dudová (* 1947) se narodila v Pravoníně, v domě, kde žila společně s širokou rodinou. Po znárodnění malých živnostníků otec s bratrem přišli o řeznickou živnost a ostatní příbuzní později v procesu kolektivizace i o půdu. Otec pracoval jako závozník v Praze a domů do Pravonína jezdil jen na neděli. Po smrti bytné, u které v Nuslích žil, se rodina s již třemi dětmi přestěhovala za ním. Žili v maličké garsonce až do Mariiných dvanácti let, kdy se přestěhovali do Prahy-Vršovic.

Na první roky školní docházky Marie vzpomíná s radostí, i když už tehdy vnímala, že existují dva světy – jednomu vládl Antonín Zápotocký a pionýři a druhý, svět víry, byl zatím trpěn, ale postupně přicházel o právo na prostor ve veřejném životě. Marie vzpomíná, že na prvním stupni se ještě katechismus vyučoval na každé škole. Postupně, jak věřících, kteří se k vyznání hlásili, ubývalo, se měnily i prostory, kde se náboženství přednášelo. Z pionýrské klubovny s bustou Lenina se postupem času katechetové přesunuli třeba do školní šatny. „Cizí děti nám říkaly kostelnice. Ale to nám tolik nevadilo. Když jsme se přestěhovali do Vršovic, tak z celé školy, kde bylo asi 600 dětí, jsme chodily na katechismus jen my tři sestry a další dva bratři. Z celé Prahy 13 jsme pak byli jen tři sedmáci. Nakonec se to už vůbec neučilo.“

S láskou vzpomíná na paní učitelku Jiránkovou, kterou měla na dvanáctiletce a byla mezi učiteli spíše výjimkou: „Byla to úžasná češtinářka. Její manžel učil jako vysokoškolský pedagog, oba byli věřící a prostě do toho kostela chodili. Zemřela nedávno, bylo jí sto čtyři let.“

Rozhodnutí

Po maturitě přemýšlela Marie, co dál. Jelikož nebylo v silách rodičů podporovat ji při studiu na vysoké škole, kde chtěla studovat český jazyk, nastoupila do práce. Uchytila se jako účetní v Pragokoncertu, který tehdy ještě sídlil na Malé Straně, na Valdštejnském náměstí. Práci si oblíbila, ale v době Pražského jara začala vážně zvažovat, že sen, který v sobě nosila odmala, naplní a stane se řeholní sestrou. Vybavuje si, že se ještě jako dítě ptala faráře, jestli by mohla vstoupit do řádu, ale tehdy jí odpověděl, že sestry jsou odsunuty do pohraničí a není to možné.

Kněz narážel na internaci řádových sester, která proběhla v létě roku 1950 v rámci tzv. Akce Ř, která měla za úkol zlikvidovat řeholní život. Zkázy došly i mnohé kulturní památky, jako například cenné knihy a inventář klášterů. Sestry byly drženy v Bílé Vodě, Broumově nebo třeba Jiřetíně pod Jedlovou. Zde se pro stát staly levnou pracovní silou – vykonávaly většinou manuální práci a nesměly přijít do styku s mládeží nebo pečovat o nemocné.

Šedesátý osmý rok ale přinesl mnoho nadějí a změna politické situace v Československu se odrazila i v oblasti náboženské svobody. Vzniklo hnutí Dílo koncilové obnovy, společenství kněží a laiků, které zaštítil i tehdejší pražský arcibiskup František Tomášek. V této atmosféře se Marie znovu u zpovědi zeptala na možnost nastoupit službu Bohu. „Ani jsem si nemyslela, že se kněze na to budu ptát. Na závěr se zeptal, jestli mám ještě nějakou otázku. Tak jsem řekla: ‚Je možné vstoupit do kláštera?‘ Byl osmašedesátý rok – ještě ani nepřišli Rusové... A teď bylo ticho. A pak řekl: ‚No a co když to nepůjde? Tak se toho vzdáte a vdáte se?‘ A já jsem řekla, že ne, že se toho nechci vzdát... Byl to takový mladý kněz a pak mi říkal, že byl proto zticha, že si vždycky přál, aby se mu něco takového stalo. Aby někdo z jeho farnosti šel třeba do semináře... A najednou to přišlo. Seznámil mě pak se sestrami cyrilkami a za rok jsem vstoupila do řádu.“

Člověk si najednou dokázal představit, co to je válka

Mezitím ale ještě Marie prožila v Praze sovětskou okupaci. Vzpomíná si, jak šla nic netušící ve středu ráno do práce. Nejela tramvaj, a tak se z Vršovic vydala na Malou Stranu pěšky. „Šla jsem zadem kolem Rozhlasu. Bylo slyšet střelbu a viděla jsem dým. Vůbec mě ale nenapadlo, co se stalo. Vyhnula jsem se Václavskému náměstí. Na Národní třídě hráli hymnu a lidé brečeli. Říkala jsem si, že jsem snad z jiného světa. Vůbec jsem nevěděla, o co jde. Až jsem potkala jednoho muzikanta z Malé Strany, který mi řekl, co se děje a že u Národního divadla jsou tanky.“

V té době už Pragokoncert přesídlil do Nostického paláce, kde bylo i holandské velvyslanectví. Marie vzpomíná na statečnost vrátné, která se postavila Sovětům snažícím se budovu obsadit a nekompromisním prohlášením: „Posolstvo!“ je zastavila. Město však zůstalo po mnoho dní doslova ochromené. Vázlo zásobování a nefungovala veřejná doprava. Marie vypráví, že spolu se studenty například pomáhala starým lidem s nákupy, než se situace vrátila do starých kolejí.

Podobně silným momentem jako okupace se pro ni stal i čin Jana Palacha. „Ten den jsem se odpoledne vracela z práce a přestupovala na Muzeu. Viděla jsem tam pořád ještě shluk lidí. Nevěděla jsem ale, co se stalo. Potom když zemřel, šli jsme v noci do Karolina. Tam byla rakev. Fronta se pomaloučku sunula, v tichu. Čekali jsme kolik hodin, než jsme se tam dostali. I pohřeb byl potom úžasnou demonstrací národa. Často jsem se pak zastavovala u jeho hrobu na Olšanech. Palach pro nás mnoho znamenal, i když si člověk samozřejmě kladl otázku, jestli jeho oběť musela být až taková...“

Společenství sester

„Odešla jsem v sobotu 19. dubna 1969. Všichni moji přátelé mě vyprovázeli k rychlíku. Bylo to dojemné,“ vzpomíná Marie na den, kdy vykročila ze svého dosavadního života a začala naplňovat svůj sen. Na Velehradě ji přivítalo přátelské společenství sester cyrilek, které vedla generální sestra Karmela a otec Dacík, jenž strávil roky 1951 až 1960 celkem v sedmi věznicích; byl odsouzen za údajnou špionáž a velezradu. Zde Marie přijala nové jméno Václava.

Po roce 1970 nakrátko získané svobody opět na dlouhá desetiletí zmizely v nedohlednu. Změny nastaly i na Velehradě. Roku 1974 byl otci Dacíkovi odebrán státní souhlas k výkonu činnosti duchovního a odešel do svého rodiště, do Uherského Brodu. Sestra Karmela byla internována v Bílé Vodě. Sestry, které zůstaly, pracovaly jako ošetřovatelky a vychovatelky v Ústavu sociální péče Stojanov. Aby mohly uskutečňovat svoji řeholní formaci, dojížděly za otcem Dacíkem do Uherského Brodu, na magnetofonových páskách si odvážely jeho přednášky a takto se dovzdělávaly.

Život na Stojanově se, co se týká duchovní stránky, poněkud okleštil. Oficiálně byly sestry zaměstnankyněmi spadajícími pod ministerstvo kultury, které dozorovali církevní tajemníci, a vedoucí funkci v ústavu zastávala loajální osoba. Bylo vyloučeno se s dětmi veřejně pomodlit, natož aby byly přítomny mše. Do kaple měly vysloveně zákaz. Přesto se sestry s dětmi modlily, chápaly svou práci jako poslání a skutečně ho naplňovaly. Sestry, které tedy nemohly učit, předávaly své umění těm, jež společnost vykázala na okraj. Své svěřence vedly k samostatnosti a přistupovaly k nim individuálně. Řeholnice také často sloužily v domovech důchodců, kde se podobně jako v ústavech již „nedalo nic pokazit“.

Zjevení

Jako předzvěst slavnosti výročí věrozvěstů Cyrila a Metoděje, která se stala manifestací společenství věřících v červenci 1985, uvádí sestra Václava kněžskou pouť v dubnu téhož roku na Velehradě. Už tam zazněly hlasy, které se nesouhlasně vyjadřovaly například ke kněžím kolaborujícím s komunistickým režimem svým působením ve společenství Pacem in Terris. „Vypadalo to jako provokace. Někteří kněží se tam i báli přijet. Ale bazilika byla nakonec úplně narvaná. Pan kardinál nesměl moc mluvit. Hlídali to tajemníci. I přesto se ozval jeden kněz a obvinil biskupa Ferance, že bere Jidášův groš. Že spolupracuje se státem.“

Cyrilometodějská pouť se pak stala zpřítomněním víry a naděje a také demonstrací síly křesťanů. „Ten den myslím, že i ti nahoře pochopili, že kardinál Tomášek není vysmívaný generál bez vojska. Že má za sebou skutečně dav lidí, kteří si stojí za svým.“

Svatořečení Anežky České v listopadu 1989 jako by naplnilo proroctví o nastolení míru, pokoje a blahobytu v Čechách. Události, které pár dní poté rozpohybovalo studentské hnutí a přerostly v sametovou revoluci, nakonec skutečně vedly k pádu komunistického režimu.

„Jeli jsme pak do Prahy na Anežskou mši. Šlo se i na Letnou na manifestaci. Byla velká zima a všude chodili lidé s termoskami. A ve Francouzské ulici jsem potkala kluka, pankáče s barevným čírem, který nesl naši vlajku. To se mi chtělo úplně brečet. To bylo krásné. Jen škoda, že jsme nevydrželi stát spolu tak hezky jednotně a skromně i v dalších letech...“ uzavírá své vyprávění sestra Václava.

• Witness story in project Stories of the region - Central Moravia (Helena Kaftanová)