Stanislav Duchek

• „Pakliže mám nějakou zásluhu, že se tam tahle záležitost oprášila a že se to připomnělo, tak je asi takováhle: Samozřejmě v průběhu toho mého příběhu, ať jsem dělal téměř nějakého papaláše, nebo potom toho manažera ODA a tak dál. A občas jsem si vymejšlel nějaký kulturní akce. Takže přeci jenom tam se nashromáždily posléze nějaký zkušenosti. A když se před nějakými pěti šesti lety začlo v Přešticích připomínat tohle rozehnání... ono to nebylo rozehnání, Magor tam představil tu svoji vizi a organizoval to Karel Havelka, zvaný Kocour. To byla duše tý akce, kterého jsem maličko z minulosti znal, a né moc. On potom emigroval nebo byl vyhnán. No a ta akce je specifická v tom, že tam bylo nějaký spíš ale až ex post zatýkání a nebylo tam to rozehnání tý akce jako někdy, jako to bylo v jiných případech. A byly z toho samozřejmě potom zajímavý a smutný životní příběhy. To vlastně jsme chtěli připomenout. Ono to obsahuje i příběhy taky smutný, ale někteří ty protagonisti zase tak smutný nebyli, oni šli, oni byli pozváni k výslechu, za čtvrt hodiny byli venku a v životě se jim nic nestalo, ale to jsme tam nechtěli ventilovat a já je některý znám a oni to vědí, že je znám, a tak na mě nadávaj jedině za rohem.“

• „V Lužanech na zámku v té době dělal kastelána jistý pan Jiří Ruml. Starší syn již teda zemřelého novináře, známého protagonisty Pražského jara pana Jiřího Rumla a bratr Honzy Rumla, někdejšího ministra vnitra, čili této disidentské rodiny. Jirka dělal na zámku kastelána, a protože jsme se dostali nějak přirozeně do kontaktu přes ten odbor kultury, potažmo nějakou ochranu přírody, tak jsme se tam poměrně velmi rychle setkali, velmi rychle zřečili, a já jsem ho vzal do toho aktivu. A to vlastně asi způsobilo, že v tom roce 1989 jsem byl asi, dá se říct, jedním z prvních iniciátorů v tom prostoru toho okresu a dá se říct i v tom OMV, kde jsem jaksi sídlil jako jejich veš v kožiše. Tahle specifická situace tedy nastala. Takže v tom roce 1989 opravdu ta aktivita počala v Lužanech na zámku a dá se říct na bázi aktivu, ochrany přírody. Samozřejmě potom se to rozptýlilo, ti kluci se přesouvali do těch míst svejch po celým tom okrese, ten začátek byl skutečně tady. Samozřejmě na zámek už daleko s předstihem než na tom venkově cosi vůbec vstoupilo do povědomí, tak se samozřejmě vozily různé materiály. A už několik let zpátky se do Lužan vozily samizdatové Lidovky, které jsem distribuoval.“

• „Možná bych dal k dobru jednu historku, která nastala v pivovaře, kde jsem strávil poměrně... pár měsíců určitě. Vyvážel jsem tam popel v elektrárně z těch kovek, což byla práce vyloženě většinou pro kriminálníky nebo recidivisty, a když jsem tam byl na vstupní prohlídce, kterou prováděl – tuším, že se jmenoval pan doktor Acher – tak se mě tak jako vyptával a byl dost ostražitej. A já jsem mu teda slušně odpovídal a on se mě pak zeptal: ‚A prosím vás, vy máte nějaký vzdělání?‘ Já jsem říkal: ‚No mám.‘ – ‚A máte maturitu?‘ – ‚Jo, mám maturitu.‘ – ‚A co jste – vy jste ho nedodělal? A vy jste nešel na vejšku?‘ – ‚No šel.‘ – ‚A vy jste ji nedodělal?‘ Já říkám: ‚Dodělal.‘ On se mně omluvil a řekl, že abych se nezlobil, že je zvyklý, že na tuto funkci mu chodí rovnou z nápravnýho zařízení. Takže to jenom tak na okraj.“

• 1

media recorded in project Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Nemám rád kompromisy

Stanislav Duchek, fotografie ze studijního výkazu z Univerzity Karlovy.
photo: archiv pamětníka

Stanislav Duchek se narodil v 12. prosince 1955 v rodině okresního plzeňského funkcionáře. Vystudoval gymnázium a Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Brzy se postavil na vlastní nohy a zpočátku vykonával dělnické profese. Roku 1985 se stal inspektorem pro ochranu přírody při Okresním národním výboru (ONV) Plzeň-jih. Ve druhé polovině 80. let se sblížil s Jiřím Rumlem mladším a podílel se na šíření samizdatu. Po revoluci se stal vedoucím Odboru životního prostředí pro okres Plzeň-jih. Z funkce odešel v roce 1995 a stal se poříčným. Působil v řadách Občanské demokratické aliance (ODA) jako regionální manažer a později jako asistent senátora Jiřího Skalického. V roce 2015 se zapojil do pořádání undergroundového festivalu v upomínku tzv. Přeštického případu. Žije v Příchovicích.