Věra Doubková (* 1929)

Odpověděla jsem jim, že to nemůžu sdělit, protože znám všechny pouze přezdívkama

• ve skautu od r. 1936 v 8. dívčím oddíle

• v roce 1968 vůdkyní 5. dívčího oddílu v Karlových Varech

• vyslýchaná StB, poté nuceně nasazena v rámci akce “77.000 do výroby” jako řidička

• po roce 1989 opět aktivní činovnicí

Do skautu vstoupila v roce 1936 v Praze, a to do 8. dívčího oddílu. Jako nejmenší z celého oddílu obdržela přezdívku Tečka. Za války, jako 11–12letá, založila dle Foglara klub Mladého hlasatele ( s číslem 5813) nazvaný „Modrá kotva“.

V roce 1945 opět se zapojila do 8. oddílu a v roce 1946 již vedla tábor 15 děvčat v jižních Čechách. V roce 1947 žila rok ve Švédsku.

Po návratu v roce 1948 opět převzala vedení oddílu a v roce 1949 vedla letní tábor na Slovensku. V následujícím roce byla činnost organizace Junák nastupujícím komunistickým režimem zakázaná až do roku 1968. V tomto roce již žila v Karlových Varech a po znovuobnovení organizace Junák se ihned přihlásila k činnosti a stala se vůdkyní 5. dívčího oddílu.

V roce 1970 vedla poslední skautský tábor opět na Slovensku. Tento tábor bohužel skončil vinou téměř katastrofické nepřízně počasí (jakoby předzvěst dalšího pronásledování komunistickým režimem) o tři dny dříve, než bylo plánováno.

Po zrušení Junáka byla několikrát vyslýchána StB, která po ní požadovala jména a adresy „bývalých funkcionářů“, což Tečka odmítla. Snad i proto se během totality nepřipojila k ilegální skautské činnosti (formou krycích oddílů turistické mládeže), protože byla nucena komunistickým režimem k zapojení do akce „77.000 do výroby“ a pracovala jako řidička nákladního vozu 10–12 hodin denně, navíc nepravidelně i o sobotách a nedělích.

Po politickém převratu v roce 1989 se opět přihlásila k činnosti v nově budované organizaci Junák, věnovala se výchově budoucích rádců a oddílových vedoucích. V roce 1991 byla oceněna skautským vyznamenáním Bronzový syrinx.

Nyní je členkou klubu oldskautů v Karlových Varech a členkou Svojsíkova oddílu.

• Witness story in project A Century of Boy Scouts (Jan Havelka)