Rudolf Daníček

• „Tenkrát já jsem byl s bráchou doma sám a najednou tam byl nějaký povyk, tenkrát z Kamínky to obsadili Němci, nastavili tam kulomet a pálili to do těch koutů jako směrem na Semily. Tak tenkrát jsme se schovali ve volšoví. Potom se naši vrátili a táta potom, poněvadž byl u Sokola a taky u hasičů, tak to tam bránili, aby to Němci, všechny ty obleky, neodvezli.“

• „Nasadili a udělali útok na Lhotech. To si pamatuju tenkrát, že právě oni stříleli těmi střelami dum-dum, což vlastně koupil můj kamarád Olda Kouckej. Tady měl dírku, a vzadu celý roztříštěný. Tenkrát ho vezli na trakaři až do Zittwerke a tam ho měli, až všechny ty události skončily, tak byli normálně pohřbení spolu se svým bratrancem na hřbitově v Chuchelně.“

• „Vlivem nějaký záškodnický činnosti děda byl odsouzen a umístili ho do tý věznice v Tanvaldě a tam jsme mu jako nosívali ty balíčky do těch Plavů a tam mu to nějak ti dotyční předali. Pykal za to a taky tam zemřel. Byl umučenej, jak se říká, oni se s ním ti Němci nepárali.“

• 1

Semily, 08.03.2018

media recorded in project Příběhy našich sousedů

Povstání v Chuchelně mělo smysl

Rudolf Daníček
Rudolf Daníček

Rudolf Daníček se narodil v roce 1933 v Chuchelně nedaleko Semil. Místní textilku obsadila za války německá armáda a vyráběla zde kožené kabáty pro vojáky. Dne 3. května 1945 chtěla armáda z obce ustoupit a odvézt si s sebou kabáty. Proti tomu se však postavili místní obyvatelé v čele s členy Sokola. Povedlo se jim německou posádku odzbrojit přímo v Chuchelně i na pozorovatelně na Kozákově. Na Chuchelnu pak Němci provedli protiútok, který pamětník i jeho rodina přežili. Rudolf Daníček se vyučil a večerně vystudoval průmyslovku. Pracoval v různých profesích, ale nakonec se stal technologem. Dnes žije v Domově sociálních služeb v Semilech.