Antonín Daněk (* 1916)

Ptali se nás: Vy chcete k partyzánům?

• v září 1944 přešel hranice do Francie a později vstoupil do Československé obrněné brigády

• 28. října 1944 se účastnil útoku na Dunkerque

• až do roku 1970 pracoval jako potravinářský kontrolor

• roku 2003 žil v Kroměříži

Coby člen vládního vojska za druhé světové války poznal italské partyzány, rozmnožil řady zahraniční Československé obrněné brigády a nakonec bojoval i u Dunkerque.

Antonín Daněk se narodil v roce 1916 v Kostelanech u Kroměříže v rodině malozemědělců. Ve čtrnácti letech odešel do Zlína k firmě Baťa, kde jako „mladý muž“ působil do roku 1932. Tehdy onemocněl plicní chorobou a byl propuštěn. Vrátil se domů a pracoval na stavbě koupaliště a později v cihelně. Koncem roku 1934 šel na vojnu – absolvoval vojenskou předvýchovu, vojenskou službu a nakonec zůstal v armádě jako délesloužící. Byl zařazen k 3. pěšímu pluku Jana Žižky z Trocnova v Kroměříži, kde zůstal až do okupace, při které působil jako výkonný rotmistr při předávání zbraní. K té době uvádí: „Dostal jsem poté upozornění, abych se rozhodl, zda půjdu do vládního vojska, nebo na práci do Německa. Volil jsem raději možnost zůstat v tuzemsku, a tak jsem šel do vládního vojska.“

Vládní vojsko

Sloužil u 4. pěšího pluku v Benešově u Prahy u kulometné čety. Vojenskému výcviku se však dlouho nevěnoval. „Němci zřídili pracovní tábory, které byly roztroušeny po celém protektorátu. Lidi tam získávali z vládního vojska. V první řadě tam šli ti, kteří se špatně učili německy. A mě také zkoušel důstojník. Odpověděl jsem mu špatně a on mi řekl, že jsem pes a patřím do pracovního tábora,“ vzpomíná. Až do roku 1944 tak Antonín Daněk vystřídal několik pracovních táborů (Vyškov, Praha-Žižkov, Kutná Hora, Stará Boleslav, Lipník nad Bečvou a další), kde se většinou věnoval truhlářské práci. V roce 1944 byl však spolu s ostatními odvelen do Itálie vykonávat strážní službu. A právě v Itálii se spolu s dalšími příslušníky vládního vojska rozhodl pro činnost v protinacistickém odboji.

U italských partyzánů

Po třídenní cestě dorazila jednotka vládního vojska do Turína. Antonín byl spolu s 12. rotou odvelen strážit sklad munice a vyřazených kanónů nedaleko zmíněného italského města. Čeští vojáci zároveň pracovali na blízké vinici, kde se dostali do kontaktu s italskými odbojáři, kteří jim zajistili přijetí do italské partyzánské jednotky. Neocenitelnou pomoc poskytl také jeden český františkán působící při této akci jako tlumočník a prostředník (vojáci jej nazývali „farář“). Hned druhý den po příjezdu došlo k plánované akci: „Ptali se nás: ‚Vy chcete k partyzánům?‘ A já říkám: ‚Chceme.‘ A náš velitel: ‚Nechceme.‘ Říkal jsem, že chceme jít k partyzánům, a že když nepůjdou oni, tak půjdeme sami. Farář se domlouval s Italem, který řekl: ‚Buď všichni, nebo nikdo.‘ Bylo nás tam dvacet – deset chtělo a deset nechtělo. Těch deset, co nechtělo, to byli strážmistři, spíše starší lidé, co byli v první světové válce. Kolega s těmi mladšími hned obsadil místnost, kde jsme měli kulomety, náboje a granáty a řekl: ‚Buď všichni, nebo nikdo – a my jít chceme, tak půjdete i vy.‘ Obstoupili je, vzali jim zbraně a šlo se. Partyzáni spustili kulometnou palbu. Farář řekl, že střílí do vrchu a že to není proti nám, jen proto, aby ti, co nechtějí jít, dostali strach. A tak jsme vzkázali, že půjdeme všichni.“ Poté, co vojáci „upravili“ základnu tak, aby vše působilo dojmem, že došlo k boji (potřísnili bunkry a jejich okolí krví ze zabitých králíků), odjeli do hor, kde byly základny partyzánů.

Antonín patřil k těm Čechům, kteří se dobrovolně přihlásili do bojových akcí. Jeho první útok byl na německá kasárna. Většinou se však účastnil přepadů na autostrádě Turín–Milán. Při jedné takové akci se jen s velkým štěstím vyhnul německému zajetí: „Přepad dopadl dobře, ale bylo avízo, že jede německá jednotka, která bude pronásledovat pachatele. Jeli jsme dva, já a šofér. Měli jsme hodně rychlé sportovní auto. Říkal, že do Ciavessy [vesnice, kde měli partyzáni základnu] se nedostaneme a že musíme zabočit někam do vinic, kde zdrhneme. Dojeli jsme k vinnému sklepu, který hlídal další partyzán. Řekl: ‚Rychle, schovat se, protože už jdou.‘ Chytl mě za ruku a vedl po schůdkách na dva a půl metru vysoký sud. Řekl mi, ať jdu dovnitř. Ptal jsem se ho, jestli je ten sud prázdný, ale on samozřejmě nerozuměl a tlačil mě dál do toho sudu. Skočil jsem tam – do vína. Stál jsem po pás ve víně. Měl jsem strach i žízeň, a tak jsem se trochu napil. Do večera byl klid. Pak tam byl ale velký kravál a střelba – prý se dívali i do některých sudů. Některé dokonce i prostříleli. V sudu jsem byl celou noc a až druhý den v poledne partyzán přišel a řekl, že můžu vylézt.“

Dlouhá cesta k Dunkerque

Do poloviny září 1944 zůstal Antonín u italských partyzánů. Tehdy se však kvůli plánovanému útoku Schutzstaffel (SS) partyzánské jednotky přesunuly vysoko do Alp. „Dostali jsme se až na vrcholky, kde byly zasněžené ledovce a asi 1500 partyzánů. Jeden generál tam měl projev a řekl, že Němci budou mít území obsazené asi dva měsíce a že nám doporučuje, abychom na vlastní pěst přešli do Švýcarska nebo Francie,“ říká pamětník. A tak se s dvěma dalšími Čechy a několika příslušníky partyzánských jednotek vydal Antonín na náročný pochod Alpami. Nakonec z celé skupinky zbyli jen tři Češi. Zatkli je dokonce švýcarští pohraničníci, ale podařilo se jim utéct a dostat se na francouzské území k místním partyzánům. S nimi se jako nosiči munice krátce zúčastnili boje a poté se na vagónech nákladních vlaků dostali do Lyonu. Zde bydleli v domku s Poláky, pobyli tu tři dny. Antonín si na jídlo vydělal spravováním budíků u hodináře. „Na třetí den přišel americký letecký seržant, Čechoslovák, a sháněl ostatní Čechoslováky do zahraniční armády. Hned jsme řekli, že půjdeme,“ líčí.

V řadách Československé obrněné brigády

V československé jednotce byl Antonín přidělen k tankovému vojsku. Prodělal rychlý třítýdenní výcvik a jako velitel tanku a střelec se dostal k Dunkerque. Účastnil se prvního útoku 28. října 1944, kdy přišel o svůj tank Sherman: „Velitel čety mě stále tlačil na okraj k břehu. Hlásil: ‚Doleva, držte se doleva.‘ Protože to bylo rádiem, tak to slyšel také řidič. Uhýbal doleva a převrátili jsme se a bylo po tanku. Měli jsme štěstí, že jsme spadli do vody a dostali jsme se všichni ven,“ vypráví. Po zbytek svého působení u Dunkerque sloužil Antonín u strážní služby na frontovém úseku. Ani tam se mu nebezpečné situace nevyhnuly: „Dobyli jsme nějakou vesničku. Zůstali jsme tam stát a museli jsme vytvořit místní stráž. Byl jsem poslaný na úsek, kde byl živý plot. Bylo tak do půlnoci, střežil jsem a najednou vidím, že se tam někdo plazí. Myslel jsem si, že to budou Němci, a tak jsem se plazil, abych lépe viděl. Vyplazil jsem se k rohu toho živého plotu a najednou začala palba zezadu. Vedlejší hlídka si myslela, že jsem Němec a začala střílet po mně. Zůstal jsem ležet. Zraněný jsem nebyl, ale kabát a bundu jsem měl prostřílenou a na hrudi jsem měl vypálené dva pásky.“

Po válce

Po návratu domů odešel Antonín do civilu a pracoval v potravinářském kontrolním oddělení zemského národního výboru v Brně. Jakmile byly zřízeny kraje, odešel do tehdejšího Gottwaldova a v roce 1954 k potravinářské kontrole u Státní obchodní inspekce při Ministerstvu vnitřního obchodu. Od roku 1970 je v invalidním důchodu. V době natáčení rozhovoru (2003) žil v Kroměříži a věnoval se opravám starožitných hodin.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Vítězslav Sommer)