Agnieszka Critchlow (* 1976)

Život se může rychle změnit

• adoptovali ji američtí manželé, s nimiž roku 1989 emigrovala do USA

• v Americe vystudovala vysokou školu

• v roce 2001 využila nabídky učit na Karlově univerzitě

Když mi bylo jedenáct, tak jsme se se ségrou staly sirotky

Agnieszka Critchlow se narodila 7. března 1976 v polské Varšavě. Na své dětství nevzpomíná příliš ráda, oba její rodiče, Božena a Stefan Nowakovi, propadli závislosti na alkoholu a brzy zemřeli. „Když mi bylo jedenáct, tak jsme se se ségrou staly sirotky. A v komunistickém období se o takové děti nikdo moc nezajímal,“ vzpomíná.

V této těžké situaci Agnieszce a její sestře Madaleně pomohla učitelka ze školy. „Seznámila nás s lidmi z Ameriky, kteří pracovali pro ambasádu, přijeli na rok učit americký dějepis.“ A tito manželé, Donald a Patricia Critchlow, se rozhodli, že obě děvčata adoptují. Ještě předtím, než společně v červnu 1989 odjeli do Ameriky, ale musela Agnieszka absolvovat různá soudní jednání. „Soudce se mě zeptal, jestli chci jít s novou rodinou do Ameriky, nebo zůstat v Polsku. Rozhodovala jsem se ve dvanácti letech.“ Nakonec odpověděla, že odjet chce. A to i s vědomím toho, že dělá rozhodnutí i za svou mladší sestru a že neví, co je vlastně čeká. Podle tehdejší komunistické propagandy byly totiž Spojené státy velmi nebezpečnou zemí.

Šla jsem do obchodu a všude jsem viděla naše fotky

Příjezd do amerického Chicaga pro ni samozřejmě nebyl lehký, sama nemluvila anglicky a její rodiče zase polsky, navíc se znali jen tři měsíce. „Naštěstí se ke mně všichni chovali slušně. V Americe to byla velká věc, hodně to ‘propagandovali’, že adoptovali děti z komunistické země. Když jsem šla do obchodu, tak jsem viděla všude naše fotky.“ Poprvé také v Americe ochutnala Coca-colu, Sprite nebo nosila džíny. „Pamatuju, že jsem šla do obchodu a poprvé v životě jsem viděla párek – a hned 20 druhů párků!“

Po základní a střední škole začala studovat na univerzitě v Kansasu. „Rozhodla jsem se, že se pokusím vrátit do svých původních bodů života a začít se zase učit slovanské jazyky.“ V posledním ročníku studia pak dostala nabídku od české učitelky, aby přijela učit angličtinu na Karlovu univerzitu do Prahy. Letenky měla koupené na 13. září 2001. Dva dny po teroristických útocích v New Yorku ale žádná letadla nelétala, a tak letěla až o něco později prvním letadlem, které vůbec do Evropy po 11. září letělo. „Všichni byli hodně nervózní a kdykoliv šel někdo tmavší pleti na záchod, tak ho všichni sledovali. Nikdo celou dobu nespal,“ popisuje.

Dnes (2022) již žije 20 let v České republice a stále zlepšuje svou češtinu. „Na začátku to zas tak těžké nebylo, měla jsem tu ruštinu a polštinu. Ale i teď mi říkají, že jsem z Ruska nebo Ukrajiny. A když jsem v Polsku, tak se mě ptají, kdo jsem, co tam dělám.“ Češi na ni ze začátku působili jako uzavření a studení, ale když je více poznala, hodnotí je jako upřímné a zdá se jí, že si i umí užívat života. Mladým lidem Agnieszka vzkazuje, aby počítali s tím, že „život se může rychle změnit. To, co máme teď, se může rychle změnit. A občas to jsou věci, které my neovlivníme.“

• Witness story in project The Stories of Our Neigbours (Terezie Vavroušková)