Mgr. Daniela Cincibusová (* 1951)

Sociální pracovnice se mě téměř omluvně ptaly, jestli mi nebudou vadit romské děti

• počátky aktivizmu a první návštěvy u Romů ve vyloučených lokalitách

• absolvuje novinářský kurz a začíná přispívat do romských periodik

• terénní sociální pracovnicí na sídlišti Poschla ve Vsetíně v době jeho vzniku

• v roce 2015 oceněna organizací Romea za pěstounskou péči

Jako malá si Daniela ráda hrála na školu. V podnájmu u nich doma žila její paní učitelka a dovolovala jí opravovat sešity spolužáků. Jelikož rodiče náleželi k Bratrské jednotě baptistů, nebylo Daniele dovoleno studovat pedagogický obor, protože by mohla svými postoji ovlivňovat mládež. Naplněním života se pro ni stalo pěstounství. Později se stala novinářkou a romskou aktivistkou.

Daniela Cincibusová (rozená Cigáňová) se narodila 29. 1. 1951 na Šumavě ve vesnici Zátoň u Lenory jako nejstarší ze sedmi dětí. Otec byl nadaný muzikant a poloviční Rom. Dětství prožila jako mnoho jejích vrstevníků z rodin Slováků, kteří po 2. světové válce dorazili do Čech a osidlovali pohraničí. Obživu její rodiče obstarávali sezónními pracemi v zemědělství, a tak se často stěhovali. Od dětství ráda pečovala o své mladší sourozence, proto se pro ni jako logická volba po základní škole nabízelo střední pedagogické vzdělání. Nedostala však doporučení ke studiu kvůli špatnému kádrovému posudku. Vystudovala tedy geodézii a pokračovala i na vysoké škole, kterou ale nedokončila. Rozhodla se raději věnovat vychovatelství a přihlásila se jako pěstounka do nově vznikajícího projektu SOS dětské vesničky.

Pěstounství v době komunismu

Než se v poválečném Československu ujali vlády komunisté, fungoval v zemi propracovaný a osvědčený prvorepublikový systém náhradní rodinné péče. Významnou osobností v péči o děti byl například protestantský kazatel, novinář a sociální pracovník Přemysl Pitter. Roku 1933 založil v Praze na Žižkově zařízení pro mimoškolní vzdělávání – Milíčův dům. Pro židovské děti, které přežily holocaust, zřídil v letech 1945–1947 v tzv. akci Zámky ve státem zkonfiskovaných objektech ozdravovny.

S nástupem komunismu převzal péči o nezletilé plně do svých rukou stát zaštítěný sovětskou ideologií kolektivní výchovy. Svou absolutní moc nad nechtěnými dětmi pak potvrdilo Československo roku 1950, kdy bylo zrušeno pěstounství. Výchovný směr uplatňovaný v socialistických zařízeních nebral v potaz základní psychické potřeby dítěte, kterými jsou stálá blízká pečující osoba a individuální přístup v rodinném prostředí zachovávajícím sourozenecké vztahy. Toto nerespektování potřeb vedlo k špatnému vývoji dětí, psychické deprivaci, časté nemocnosti, asociálním projevům a jiným patologickým jevům běžným v tehdejších kolektivních zařízeních. Díky iniciativě dětských lékařů, psychologů a sociálních pracovníků, kteří začali upozorňovat na nepříznivé důsledky péče o děti (např. prof. Zdeněk Matějček a MUDr. Jiří Dunovský) vznikl v roce 1957 zákon o osvojení a roku 1963 zákon o rodině. Oba konečně poskytly právní ochranu ohroženým dětem. Za průlom v přístupu k nezletilým ve státní ústavní péči lze považovat některé experimenty jako například změnu dětského domova v Kašperských Horách na domov rodinného typu v roce 1967 a založení první SOS dětské vesničky v Karlových Varech roku 1969. V roce 1973 pak znovu vstoupil v účinnost zákon o pěstounské péči. I nadále ale uplatňoval přednostní právo na dítě ústav před pěstouny nebo osvojiteli.

SOS dětská vesnička ve Chvalčově

Daniela se stala pěstounkou v roce 1978. Projekt SOS dětských vesniček MuDr. Jiřího Dunovského (který se inspiroval Rakušanem Hermannem Gmeinerem) z doby Pražského jara už v té době ale nefungoval svobodně. SOS dětské vesničky byly roku 1974 převedeny do pravomoci státu a specifikovány jako zvláštní zařízení pro výkon pěstounské péče. Všechen majetek Sdružení přátel SOS dětské vesničky, který narostl ze sbírek a darů občanů, byl zabaven.

„V době, kdy jsem nastupovala do SOS dětské vesničky, jsem byla ovlivněná profesorem Matějčkem a Langmeierem – četbou jejich knihy Psychická deprivace v dětství. Takže jsem šla do vesničky s vědomím, že budu mít hrozně málo peněz a také z ideových důvodů. Chtěla jsem opravdu pomoct dětem, protože jsem zjistila, že nebudu moct mít svoje děti. A já jsem po dětech toužila a jako nejstarší jsem byla zvyklá se o děti starat od dětství, tak jsem chtěla dát svému životu smysl.“

Na dobu působení v SOS vesničce ve Chvalčově nevzpomíná Daniela nejlépe. Jelikož se rozhodla brát si do péče romské děti, o které obecně nikdo moc nestál, setkávala se často s nepřijetím okolí a její děti si zažily ústrky ze strany obyvatel vesnice. Poté, co se provdala za evangelického nevysvěceného kněze a psychiatra Petra Brázdu a z vesničky se s dětmi odstěhovali, se jejich společenský status vylepšil.

V té době se také rozhodla Daniela dodělat si pedagogické vzdělání a i přes nesnáze s kádrovým posudkem se jí podařilo vystudovat v Olomouci speciální pedagogiku. Zásadním se pro ni stalo setkání s pozdější zakladatelkou pražské romistiky Milenou Hübschmannovou a jejím prostřednictvím také například s romským výtvarníkem Rudolfem Dzurkem, romskými spisovateli anebo disidentem Dušanem Holomkem.

„Udržovala jsem kontakty i s panem Jaroslavem Šabatou a s jeho bývalou manželkou Aničkou Šabatovou. To jsou rodiče Anny Šabatové. Takže jsem měla kontakty na brněnskou větev Charty, ale samotní tito lidé mě zrazovali od toho, [abych se připojila]. Když bylo desáté výročí podepsání Charty, tak jsem se chtěla připojit. Ale bylo mi to rozmluveno, že by mi určitě vzali děti. Takže to bylo na pováženou.“

Novinářkou a romskou aktivistkou ve zralém věku

Po tragické smrti manžela, který za podivných okolností zmizel a jeho tělo bylo nalezeno až za několik měsíců v řece Moravě, se odstěhovala do Čáslavi. Tam se také roku 1993 podruhé provdala za pěstouna Josefa Cincibuse. Společně pak vychovávali jejích devět a jeho třináct dětí. Začala navštěvovat vyloučené lokality v okolí Kutné Hory a pomáhala tamějším slovenským Romům například s vyřizováním státního občanství v době po rozdělení Československa.

Nějaký čas také učila na střední škole pro romské děti v Kolíně, kterou založil Emil Ščuka, a která ve své době fungovala jako jedna z důležitých platforem setkávání významných romských osobností. Po odchodu ze školy absolvovala v Praze žurnalistický kurz. Své zkušenosti romské aktivistky uplatnila při psaní článků pro periodika Kereka, Romano Hangos, Amaro Lav nebo Lidové noviny.

Angažovala se v kauze rasově podmíněné vraždy mladého Roma Jana Mača (zemřel v roce 1991).

Pracovala s Romy na sídlišti Poschla, které nechal vybudovat Jiří Čunek ve Vsetíně v roce 2006. V roce 2015 byla vyznamenána cenou Roma spirit. Nyní pracuje jako terénní sociální pracovnice nízkoprahového zařízení pro mládež ve vyloučené lokalitě Ralsko-Náhlov.

Svoji celoživotní snahu shrnuje slovy: „Můžeš dělat demonstrace, vylepovat tam plakáty, ale nic se nevyrovná takové té mravenčí práci přímo s lidmi. Já jsem se rozhodla pro tu mravenčí práci, každodenní, ale přináší ovoce.“

Všechny její děti prošly základním a středním vzděláním nebo jsou vyučené, mají zaměstnání a rozhodně tedy nenaplňují obraz tzv. nepřizpůsobivých občanů.

• Witness story in project Romani Memory:Recollections of Roma from the Central Europeen Perspective (Helena Kaftanová)