Evangelos Chaziantonis (* 1938)

Když jsem poprvé dostal polívku, byl jsem úplně vyvalený, tak jsem jedl

• narozen roku 1938 v Řecku

• 1948 - smrt otce, odchod do Jugoslávie, příchod do Československa, umístěn do dětského domova v Ujčině

• 1952 - dětský domov v Kyselce

• 1954/55 - přechod na gymnázium v Nových Hradech

• 1955/56 - přechod na průmyslovou školu v Brně

• po škole odešel do Třince

• 1980 - první cesta do Řecka

• žije v Třinci

Resumé – Evangelos Chaziantonis

Pan Evangelos Chaziantonis se narodil v roce 1938 v Řecku. Když mu bylo 10 let, jeho otec zemřel a on se jako nejstarší ze sourozenců musel začít starat o rodinu. Měl čtyři sourozence. V roce 1948 přišel se sourozenci s partyzány přes Jugoslávii do Československa. Z Mariánských Lázní putoval se dvěma ze sourozenců do dětského domova v Ujčině. Dále prošel domovy v Kyselce a Chrastavě. Studoval na jedenáctiletce v Trhových Svinech. Po roce odešel na průmyslovku do Brna, kde se z něj stal strojní zámečník. Dostal umístěnku do Třince,  usadil se tam, a jak sám říká, „zapustil kořeny“. Do Řecka se poprvé podíval v roce 1980. Oženil se s Řekyní. Dnes je v důchodu, žije v Třinci a věnuje se zahrádkaření.

• Witness story in project Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Tereza Vorlová)