Jaromír Černý (* 1930)

Vcelku jsem byl na svoje možnosti slušný motocyklový závodník

• vyučen motoopravářem

• 1951 – vojenská služba u výsadkového praporu

• zaměstnán v autoopravně a motoopravně Mototechna v Plzni až do roku 2002

• účastnil se mnoha motocyklových silničních i terénních závodů

Jaromír Černý se narodil 15. září 1930 v Dobřanech u Plzně. Jeho rodiče pracovali v dobřanské psychiatrické léčebně, takže když Němci zabrali Sudety, léčebna se musela s pacienty odstěhovat do Prahy a s nimi odešli i pamětníkovi rodiče. Jaromír Černý zůstal v západních Čechách u strýce v Chlumčanech a navštěvoval zde i českou školu. Později se přestěhoval do Krašova k tetě. Po ukončení páté třídy pokračoval měšťanskou školou v Chlumčanech. Protože zde bylo moc dětí, vyučovalo se dopoledne i odpoledne. Jaromír Černý vzpomíná, že to bylo velmi náročné období, protože do školy jezdil z Krašova na kole; děti to neměly lehké hlavně v zimě. Když rodiče odešli do důchodu, vrátili se do Dobřan a vzali si syna opět k sobě. Dobřany neboli Wiesengrund byly součástí Sudet, a proto musel pamětník nastoupit do německé školy. Z důvodu těchto častých přesunů a komplikací neměl dokončené české základní vzdělání, a musel proto pokračovat ve studiu ještě po osvobození.

Ve svém vyprávění vzpomíná na osvobození Plzně americkými vojáky. Rád se mezi nimi pohyboval a zkoušel se učit anglicky. S povděkem přijímali čokoládu, žvýkačky a jiné pamlsky. Jak vzpomíná, Američané před svým návratem za oceán dělali mezi mladými hochy na Plzeňsku nábor do americké armády.

„Tak samo sebou, že mě to taky lákalo, a tak jsem se přihlásil. Bylo nás asi pět, museli jsme na takovou zevrubnou prohlídku. Tak si nás prohlídli, co a jak, a dali nám přihlášky, které jsme museli nechat vypsat a podepsat od rodičů. Jedině takhle bych s nimi mohl jet. Ovšem, když jsem přišel domů za rodiči, táta mávl rukou a řekl: ‚V žádném případě, není ti ještě ani patnáct, nemáš řemeslo, nemáš školu, v žádném případě tě nepustím.‘ Tím skončila moje snaha jet s Amerikánama do Ameriky.“

Ještě za války pracoval Jaromír Černý jako pomocný dělník u firmy Malíři a natěrači. Opravovali léčebnu v Dobřanech. Po dokončení české základní školy nastoupil do učení na automechanika u firmy Dubský. Specializoval se na opravu motocyklů. Motocykly mu učarovaly a on se v roce 1948 zúčastnil svého prvního motocyklového závodu ve Stříbře.

„Samozřejmě, jak jsem to zjistil, tak jsem se přihlásil jako jeden z nejmladších jezdců a absolvoval jsem v roce 1948 svůj první terénní závod. Sice neskončil slavně, protože mně praskla duše a dojížděl jsem už na prázdném kole, takže výsledek nebyl nejlepší. To dalo impulz, že už jsem potom pokračoval, a celou tu dobu podle možností a financí jsem jezdil terénní závody.“

V roce 1948 prošlo Československo zásadní politickou změnou, ovšem Jaromíra Černého trápilo něco jiného. Zemřel mu otec a on usiloval o soudní zplnoletnění. Protože byl v té době strop plnoletosti až v jedenadvaceti letech, rodina by pro něj musela shánět poručníka. Naštěstí soud jeho žádosti vyhověl a rodině situaci zbytečně nekomplikoval.

Pamětník pracoval celý svůj život v autoopravně, kde se ze začátku věnoval opravě a údržbě motocyklů a později i automobilů, hlavně značky Žiguli a Moskvič. Protože se jednalo o vozy ruské výroby, absolvoval několik delších školení v Sovětském svazu. Vzpomíná na to, jak ho překvapilo, že v Rusku dělají typicky mužské práce ženy. Třeba opravu kremelské zdi, řízení pořádku v metru nebo lajnování silnice. Firmě Mototechna zůstal Jaromír Černý věrný po celý svůj život, několik let zastával pozici mistra, a i když už byl v důchodovém věku, k firmě se vrátil a až do roku 2002 zde pracoval v údržbě.

Jeho kariéru mechanika přerušily dva roky povinné vojenské služby v roce 1951. Na základě povolávacího rozkazu, navzdory tomu, že nikdy neměl zájem o výsadkový výcvik, musel nastoupit k 71. výsadkovému praporu kozáků. Přestože na vojně působil jako řidič, dostal se i k parašutistickému výcviku a absolvoval osmnáct seskoků z letadla i balonu. Zúčastnil se také leteckých dnů v Plzni, Praze a Ostravě, kdy spolu s ostatními vojáky při vojenské přehlídce hromadně skákal z letadel.

Měnovou reformu v červnu roku 1953 prožil na východním Slovensku. S armádou jezdil po Východoslovenském kraji jako spojka a doprava pro pracovníky, kteří měnovou reformu prováděli.

Pamětník se ve svém vyprávění vrací i k roku 1968. Jak všichni doufali, že se bude situace už jenom zlepšovat, na uvolnění cenzury v novinách nebo jak se těšili na to, že budou moci cestovat. Potom však přišel srpen 1968.

„No, a bylo všechno špatný znovu, ono se to vrátilo a zase se to zaseklo. Já osobně, a vůbec rodina, jsme neměli nutnost odjíždět, protože jsme nebyli nic mimořádného. Byli jsme spokojení, zdrávi jsme byli, práci jsme měli, a tak jsme dělali normálně dál. Ovšem nastalo takové to napětí, všude byli Rusáci. Jezdili sem tam, než se to usadilo, než si udělali ty svoje tábory a tak dále. Jak to běželo, nás to nijak zvlášť neomezovalo. Nikam jsme nemohli jako předtím, a tak to bylo pořád stejný.“

Jaromíra Černého při cestě domů trochu překvapily přeházené názvy měst a vesnic, směrovky ukazující opačným směrem, ale brzy si uvědomil, že ten zmatek je uměle vytvořen a slouží k dezorientaci okupačních vojsk.

Po svém prvním absolvovaném závodě ve Stříbře pamětník propadl kouzlu silničního i terénního motocyklového závodění. Nevedl si špatně a dodnes vzpomíná na vyhrané krajské závody.

• Witness story in project Soutěž Příběhy 20. století (Jana Bruthansová)