František Černický

• „Jindřišská ulice, a taky jsem četl to jeho jméno v těchto papírech. To vím přesně, protože já jsem jezdil do té Prahy pro ty štočky. U toho Karlíka jsem byl a dával jsem mu od táty nějaký vzkaz nebo dopis. Vím, že tam bydlel. Byl advokát a organizátor.“

• „Rozumíte, po tom atentátu, to byla taková atmosféra, která se nedá ani popsat. To byl bombardýrung každou hodinu, plakáty, popravy a rozhlas a vyhrožování a támhle a tohle. Rozumíte, hrůzná doba, masáž. Když někoho zavřeli, tak to s tím muselo určitě souviset, to byla celá vlna. Pak začali mluvit o těch rodinách a také ty rodiny brali, ale to dělali ještě před mělnickými. Byla to hrůzná doba. Věděli jsme, že je zle.“

• 1

Mělník, u pamětníka, 05.05.2012

Sokolové se nevzdávají

František Černický se narodil 7. dubna 1924 v Mělníku jako nejmladší ze tří sourozenců. Otec Josef utrpěl zranění v první světové válce a zůstal invalidní. Přestěhoval se z Prahy do Mělníka a založil zde se svým bratrem Ferdinandem typografickou dílnu. Ferdinand byl náčelníkem místního okrsku Sokola a celá rodina byla v Sokole aktivní, stejně jako v Českobratrské církvi evangelické. Po záboru pohraničí přišlo do Mělníka na šest set uprchlíků. S některými z nich otec a strýc spolupracovali při své odbojové činnosti, jejímž hlavním cílem byla finanční a potravinová podpora rodin postižených nacistickým zatýkáním a později i pomoc parašutistům. Pamětníkův otec byl zatčen 14. dubna 1942 a jeho bratr Ferdinand 15. července téhož roku. On i jeho rodina zahynuli v koncentračním táboře. František Černický se díky příznakům tuberkulózy vyhnul nasazení v Německu, ale musel pracovat v továrně na letadla a zároveň řídit rodinný tiskařský podnik, aby ani jeho zaměstnanci nemuseli odejít na nucené práce. Po válce pracoval v Praze na stavbě železnic a angažoval se v amatérském divadle. Důchod prožil v Mělníku, kde 6. dubna 2013 zemřel.