Toman Brod (* 1929)

Byl čtvrtek 6. července, hezký slunečný den, a do tábora přišel dr. Josef Mengele

• narodil se 18. ledna 1929 v Praze v židovské rodině

• v červenci 1942 byl s bratrem a maminkou deportován do Terezína

• v prosinci 1943 byl transportován do Osvětimi do tzv. dětského tábora, kde v bloku B2b přežil až do června 1944, kdy prošel Mengeleho selekcí a byl přemístěn do mužské části tábora

• v říjnu 1944 prošel další selekcí a dostal se na práci do Říše do pracovního tábora Gross-Rosen, kde byly ještě strašnější podmínky než v mužském táboře v Osvětimi

• po osvobození prodělal tyfus a po návratu do Prahy tuberkulózu

• po válce vstoupil do KSČ, je registrován jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti v letech 1959-1965

• koncem 60. let našel sílu vzepřít se totalitnímu režimu a byl vyhozen ze zaměstnání i z KSČ, živil se jako čerpač vody a taxikář, podepsal Chartu 77

• patří k významným českým historikům, vydal knihu vzpomínek pod názvem „Ještě že člověk neví, co ho čeká“

Medailon k výstavě My jsme to nevzdali z listopadu 2009

V září 1941 si musel dvanáctiletý Toman Brod přišít na kabát žlutou šesticípou hvězdu. Tehdy si prý poprvé naplno uvědomil, že pro úřady není obyčejný kluk z Prahy, ale „tvor druhého řádu“. Do nacistické okupace vyrůstal s maminkou a bratrem Hanušem – a svému židovství nevěnoval pozornost, neboť byl vychováván v duchu prvorepublikového vlastenectví. Navzdory rozsáhlé perzekuci Brodovi doufali, že válka potrvá jen pár měsíců. V červenci 1942 však dostali předvolání k nástupu do transportu a byli deportováni do Terezína.

V přeplněném ghettu tehdy žilo zhruba šedesát tisíc lidí. „Byli napěchováni v rozpadajících se domech od sklepů až po půdu, žili ve špíně, zamořeni hmyzem, bez hygienického zázemí. A pochopitelně měli hlad. Nebylo to k životu ani k smrti,“ vzpomíná Toman Brod. Němci původně slibovali, že Terezín bude konečné deportační místo, jenže se ukázalo, že Židé jsou odváženi dál na východ. V polovině prosince 1943 musel nastoupit do dobytčího vagonu i Toman s maminkou a bratrem. Nevěděli, kam jedou, zjistili to, až když je v Osvětimi-Březince vyhnali z vlaku.

Po příjezdu do vyhlazovacího tábora se Židé obvykle museli podrobit okamžité „selekci“ – staří lidé, nemocní a matky s dětmi byli vzápětí vražděni v plynových komorách. Dva terezínské transporty (zářijový a prosincový) však esesáci nechali z dosud nevyjasněných důvodů v šestiměsíční „karanténě“. Rodiny nerozdělili, všichni žili v tzv. rodinném táboře (podle nacistického označení lágru B2b). Po půl roce šel celý zářijový transport do plynových komor – a Toman Brod se stal svědkem největší masové vraždy československých občanů za druhé světové války. Uprostřed osvětimské hrůzy čekal, co se stane, až uplyne lhůta těm, kdo z Terezína přijeli v prosinci…

Nacisté ale potřebovali pracovní síly a Tomanu Brodovi se podařilo projít selekcí. Tehdy poznal doktora Josefa Mengeleho, po válce jednoho z nejhledanějších nacistických zločinců: „Vždycky chodil v elegantní uniformě s bílými rukavičkami. Nikdo by neřekl, že je to masový vrah. Hladil děti po hlavičkách a ptal se, jestli mají dost jídla…“ V Osvětimi Brod otročil do října 1944, kdy ho deportovali na práce do tábora Gross-Rosen, do místa podobně ďábelského: z dvaceti členů transportu, s nímž Toman Brod přijel, zůstali naživu jen dva. Maminka ani bratr Tomana Broda holocaust nepřežili.

Po válce Toman Brod vstoupil do KSČ – vedla ho k tomu obava z možného návratu nacismu a úcta k památce bratra Hanuše, který vyznával levicové ideje. K jeho složitému příběhu patří i fakt, že je registrován jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti v letech 1959–1965. Na rozdíl od jiných však Toman Brod svou minulost nezlehčuje ani nezapírá. Říká, že nebyl udavač, jen dlouho neměl sílu se tajné policii a totalitnímu aparátu vzepřít. Nakonec ji v sobě koncem 60. let našel: byl propuštěn ze zaměstnání i ze strany, živil se pak jako čerpadlář a taxikář, podepsal Chartu 77. Patří k významným českým historikům, vydal řadu odborných prací, které se zabývají pádem Československa pod sovětskou nadvládu. Tomanu Brodovi vyšla také kniha vzpomínek s příznačným názvem Ještě, že člověk neví, co ho čeká.