Jaroslav Bílek (* 1933  †︎ 2018)

Byli jsme na tom lépe než lidé ve městě, protože i z města chodili k nám

• vojnu absolvoval v Karlových Varech

• pracoval v STS ve Strakonicích

• žil v Katovicích +zemřel 22. září 2018

Mládí v Kapsově Lhotě u Strakonic

Jaroslav Bílek se narodil 30. listopadu 1933 v Kapsově Lhotě u Strakonic v tehdejším Československu. Kapsova Lhota je dnes malá vesnice a i mezi válkami měla pouze třicet dva domů. V domě rodiny Bílkových nebyla elektrika, voda ani rozhlas a pro vodu se tak muselo docházet do studně za železniční dráhou. Hospodářství neměli veliké, vlastnili jen jeden hektar. Jaroslav Bílek žil v Kapsově Lhotě až do svých 27 let, a tak zde zažil meziválečné Československo, okupaci i komunistický režim.

Maminka pocházela z Kapsovy Lhoty a tatínek z Krt, rovněž malé obce na Strakonicku. Po svatbě se však rozhodli žít v Kapsově Lhotě: „To víte, dříve na vesnici to bylo jiné. Ale první vzpomínka, kterou si pamatuji, už byla z války. Šli jsme s maminkou nakoupit do Strakonic, to se všude šlo pěšky, a najednou jsem viděl, že na křižovatce jsou pytle s pískem a vojáci s kulomety.“

Jaroslav Bílek byl v době druhé světové války velmi mladý, na různé situace vzpomíná očima mladého hocha a dodává, že jako malý chlapec nerozuměl tomu, co se kolem něj děje. A už vůbec prý nerozuměl tomu, že probíhá válka. Ani tak nevěděl, co znamenalo, když byl tatínek v roce 1938 mobilizován ke koním v Klatovech jako četař.

Jaroslav Bílek docházel od 1. září 1939 do školy. Chodil na Podsrp přes pole a les a v roce 1943 nastoupil na měšťanskou školu do Strakonic. Tatínek za druhé světové války docházel do zaměstnání do strakonické Impregny a maminka byla v domácnosti: „Do impregnýrky navezli sloupy a ty se impregnovaly v takové peci, jak by se řeklo. Dnes už se to nedělá, protože jsou betonové sloupy. Táta tam jezdil s jeřábem. Byly tam obrovské sklady.“

Válečná situace

Za druhé světové války docházelo k nucenému nasazení na práci do nacistického Německa. Týkalo se to zejména ročníků 1924, 1923 a 1922 a dotklo se to i sestry Jaroslava Bílka. Aby byla uchráněna, odešla pracovat k místnímu sedlákovi. Jaroslav Bílek vzpomíná, že někdo zase vstoupil do manželství, aby nemusel jít do Německa pracovat: „Ve Strakonicích bylo Arbeits Büro a tam neustále byla na chodníku hromada lidí. To byly odvody do Německa, to bylo totální nasazení. Bylo to v prostoru naproti teplárně.“

Za války měli obyvatelé protektorátu potravinové lístky a nejhůře na tom prý byli kuřáci, kteří měli určitý příděl cigaret. Válečná doba ztrpčovala situaci prostých obyvatel: „Na vesnici byla v každém domě kráva a byla i pec, kam se dávala polena a pekl se chleba. Ale problém byla zase mouka. Muselo se jít načerno do mlýna a to bylo strašně nebezpečné. Jednou jsem šel s maminkou v noci do Radošovic, tam byly čtyři mlýny, a my jsme stáli za mlýnem, kde už bylo hodně lidí ze Strakonic. Ale říkám, měli jsme slepice, králíky, krávu a kozu. Tak jsme měli takový základ a byli jsme na tom lépe než lidé ve městě, protože i z města chodili k nám, do vesnic, a dávali nám leccos za jídlo jako protiúčet. To ještě bylo nebezpečí, že je mohla chytnout kontrola a sebrat jim to.“

Jaroslav Bílek vzpomíná, že za heydrichiády byly plné noviny zastřelených obyvatel a navíc začali nacisté ve zvýšené míře kontrolovat legitimace: „Maminka říkala: ‚Tak mě chtěli sebrat Němci.‘ Maminka neměla legitimaci. Tatínek ji měl u sebe v práci. Český četník však s nimi chodil a rozmluvil jim to. Jinak by ji sebrali.“

Situace se s postupujícími válečnými událostmi začala ekonomicky zhoršovat. Začaly také kolovat zvěsti, že nacisté budou chodit po domech a hledat potraviny. Sedláci tak dávali do polí svou sadbu, aby jim ji nacisté nesebrali. Jindy se zase sháněli po knížkách: „My jsme bydleli přímo u silnice a při silnici byla pole vedoucí k Radošovicím. Tak jsme tam navezli knihy, kdyby náhodou přišli. Aby nám je nesebrali. Tohle se dělalo.“

Jaroslav Bílek vzpomíná také na příslušníky Hitlerjugend, kteří chodili s bubny a zpívali: „Přede mnou šel chlap, metr nebo dva byl ode mě daleko. My jsme šli po levé straně, oni šli po pravé straně, a jak byli na naší úrovni, to vidím dodnes, tak jeden z nich vystoupil z řady a klobouk tomu muži shodil do vody.“

Osvobození Strakonic

Konec války se blížil, už od roku 1944 vykonávali své nálety hloubkaři a také se bombardovalo: „Najednou: ‚Achtung, achtung.‘ Že na území jsou nepřátelská letadla. Jednou jsme šli do sklepa, oni nebombardovali Strakonice, ale vraceli se na základnu a nemohli s bombami přistávat. Tak vyhodili asi osm bomb a po nich zůstaly krátery osm metrů hluboké. Naházeli to do polí. Celé Strakonice se tam byly koukat.“

Některé nálety však byly horší, protože strategicky byla bombardována i Česká zbrojovka, kde se za války vyráběly zbraně. Jaroslav Bílek vzpomíná, že letadla před bombardováním začala kroužit a ze Strakonic na ně střílela flaky: „Tak jsem viděl, jak na Zbrojovku padaly bomby. Zbrojovku to netrefilo, padlo to vedle a tam byly asi tři dřevěné baráky. Jednoho člověka to zabilo a jedné holce to utrhlo ruku. Potom prodávala v kiosku a nakonec se odstěhovala do Švédska.“

Jindy zase Jaroslav Bílek viděl ohořelá německá auta, která napadli hloubkaři. Poté již létaly i svazy spojeneckých letadel. Na počátku května 1945 se už od Vimperku blížili američtí vojáci a 6. května 1945 byly Strakonice osvobozeny. Již předtím však ve městě vznikaly revoluční výbory a rozšířila se organizace Niva, která utvářela ozbrojené polopartyzánské skupiny, čistící – mimo jiné – okolní lesy a město od německých vojáků. Vytvářela tak ozbrojený odpor.

Nejhorší byla akce 5. května 1945, která dopadla zastřelením strakonických partyzánů. Přes Strakonice směrem na západ ustupovala mohutná Schörnerova armáda a jeden z odbojářů po nich vystřelil: „Oni vystřelili a jedenáct jich bylo mrtvých. Schörnerova armáda jela z Prahy k Američanům. Pro německého frontového vojáka to nic není.“

Na příchod americké armády vzpomíná z pohledu malého kluka. Nejdříve bylo zdálky slyšet dunění, poté 6. května 1945 nastalo ticho a náhle se objevili vojáci. Místní obyvatelé dávali Američanům vejce a na oplátku dostávali konzervy. U americké armády byl Jaroslav Bílek od rána do večera: „Taky mě nějaký Američan pozval, abych se podíval do tanku. Já řval jako tur, protože jsem se bál. Když jsme pak chodili do školy, tak u teplárny byl německý tank Tiger a my jsme si ho neustále prohlíželi.“

Jaroslav Bílek však dodává, že v protektorátu Čechy a Morava byl relativní klid oproti tomu, co během válečného období zažívali lidé v Polsku nebo na Ukrajině. Ve Strakonicích pak mělo židovské obyvatelstvo značné zastoupení a ve středu města stála synagoga, ovšem Jaroslav Bílek si na žádné židovské obyvatele nevzpomíná.

Po válce

V roce 1946 vyhrála Komunistická strana Československa volby a také ve Strakonicích měli komunisté značnou podporu. Vojnu strávil Jaroslav Bílek v Karlových Varech. Navštívil zde hotel Pupp a také docházel do kavárny Petr. Karlovy Vary byly dříve německým městem, ale v době vojny Jaroslava Bílka již bylo osazení města české.

V roce 1950 se vyučil, přihlásil se na brigádu do Milevska, poté do dolu Antonín Zápotocký ve Slezsku: „Anděl strážný mně několikrát zachránil život. V Milevsku jsme kreslili plechy a rozebírali asi třímetrovou kozu. Ony to neudržely, vedle mě to žuchlo a plechy se vyhouply nahoru. To bych byl na kaši. Na šachtě se zase dělalo v chodbách, posílaly se vozíky a my jsme je vozili do patra. Jednou jsme to poslali nahoru, dal jsem znamení a on to tam nemohl utáhnout. Tak jsem zastavil vozík, odemknul jsem policajta, on škubl nahoru a najednou se to rozběhlo. Byl tam volný kousek, tak jsem si tam lehnul a zdálky jsem slyšel vozík. Jako když jede rychlík. A šlehal oheň.“

V 50. letech pak proběhla kolektivizace, ale mnozí ji odmítali: „Byli jsme v roce 1953 ve Strunkovicích na tancovačce, tam se pošťuchovali a nakonec jeden člověk šermoval s pistolí. Mezitím nějakého jmenoval, že se oběsil kvůli tomu, že musel jít do JZD.“ V rodné Kapsově Lhotě údajně padli za oběť kolektivizaci čtyři sedláci.

Poté odešel pracovat do podniku STS ve Strakonicích. Do Katovic, ležících nedaleko Strakonic, se odstěhoval v roce 1967, pět let s manželkou bydlel ve mlýně a nakonec si postavili dům. Do Komunistické strany Československa nevstoupil, ale působil v podnikovém Revolučním odborovém hnutí. Ve svém volném čase se věnoval zahradničení a do důchodu odešel v roce 1994.

Také Katovice mají specifickou druhoválečnou historii. Díky hloubkařům zde byl bombardován vlak plný vězňů, kteří tak utekli do okolních vsí. Mnozí z nich se dožili konce války, a někteří se dokonce ani nevrátili zpět do svých rodných krajů a zemí a usadili se na Katovicku. V Katovicích také působil farář Josef Jílek z odbojové skupiny Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD), který byl za svou odbojovou činnost v roce 1942 zatčen a na úplném konci války popraven. V roce 1995 obdržel medaili Za zásluhy.

Jaroslav Bílek vše vnímal jako malý kluk a své vzpomínky uvozuje následujícími slovy: „My jsme měli jiné starosti. Když tady byli Američané, tak kluci říkali: ‚Podívejte se, oni tam mají plno pistolí.‘ Tak jsme tam běželi a byla tam jáma, kam Američané házeli pistole. A kluci byli jako divoši. Vzali pistole a hned mířili. Mezi námi byl jeden osmnáctiletý a říkal: ‚Nemiřte na sebe.‘ Jak dořekl, tak ho někdo střelil a on to dostal do nohy. Poprvé jsem viděl ránu zblízka. Jak se to zakouřilo. Všichni se rozprchli. Druhý den byla jáma zakopaná.“

V roce 2018 bydlel Jaroslav Bílek se svou manželkou v Katovicích. Dcera, která poskytla kontakt po Paměť národa, badlela ve Strakonicích. Jaroslav Bílek zemřel v září roku 2018.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Luděk Jirka)