Rudolf Bělohoubek (* 1933  †︎ 2009)

Miluješ? Já taky miluju. Víš, co miluju? Svobodu

• narodil se 17. července 1933 v Přísečnici na Chomutovsku, ve vesnici dnes zatopené přehradní nádrží

• ve školním roce 1943–1944 chodil jako jediný Čech do německé školy v Berouně

• 7. května 1945 byl svědkem vraždy svých rodičů Revolučními „rabovacími“ gardami a vlasovci (matka byla Němka)

• 11. května 1945 po něm bylo stříleno v Loděnici u vápenky

• 6. 7. 1945 převezen se dvěma sourozenci do Sněmovní ulice v Praze, později už sám do Černé ulice

• 13. 11. 1945 utekl až do Košic, ale vrátili ho do Černé ulice

• brzy znovu utekl – tentokrát do Přísečnice k tetě Anně Schuldesové; navrácen do Černé ulice

• do roku 1951 byl v různých výchovných ústavech – klášter v Hostinném, Dětská vychovatelna v Králíkách a Zemská vychovatelna v Opatovicích

• v roce 1953 zamířil na návštěvu k tetě Anně do NDR a s bratrancem Růžičkou přešel „kopečky“; byli chyceni a vráceni do Čech – trest si odbyl Rudolf Bělohoubek v pracovním lágru na Kladně

• v roce 1958 pracoval ve Škodovce v Mladé Boleslavi a sháněl součástky k odletu „za kopečky“ – po domovní prohlídce dostal souhrnný paragraf na třicet měsíců na Pankráci v letech 1959–1961

• po návratu z vězení dělal na jeřábech a stavěl domy v Praze na Budějovické, ÚJV Řež u Prahy, sídliště Solidarita, Hloubětín a také pracoval v lomu na Mořině.

• svého bratra Josefa navštívil naposledy v roce 1969 v Karviné a v roce 2008 se viděli znovu po čtyřiceti letech

• zemřel 25. listopadu 2009

Medailon k výstavě My jsme to nevzdali (listopad 2009)

Rudolf Bělohoubek se narodil do smíšené rodiny – jeho otec Rudolf byl z Mostecka a jeho matka Růžena Schuldesová patřila k německé menšině usídlené v Čechách, sama pocházela z Přísečnice na Chomutovsku. Jako chlapec Rudolf často střídal domov – otec coby pošťák měnil každý rok místo zaměstnání, a tak se z Přísečnice (dnes zatopené přehradní nádrží) podíval do svých šesti let ještě na dalších šest míst, než se rodina usadila v Loděnici u Berouna.

Když 5. května 1945 vypuklo v Loděnici povstání, zadrželi příslušníci revolučních gard (či „rabovacích gard“, jak říká Rudolf Bělohoubek) i jeho rodiče. O dva dny později Rudolf Bělohoubek viděl, jak je příslušníci revoluční gardy vyvádějí ze staré školy spolu s dalšími dvěma smíšenými česko-německými rodinami (Langeovi a Vašíčkovi), s matkou a dcerou (Šináglovy) a čtyřmi dalšími Němci, které neznal. Sám se k průvodu připojil, vzal své rodiče za ruku a klopýtal s nimi v čele toho podivného procesí. Slyšel za sebou vřavu a bál se ohlédnout. Lidé je po cestě tloukli, dovedli je až k lesíku za Vráží, na místo odedávna zvané U Zabitého. Tam je došli dva vlasovci a loděničtí i vrážští občané na ně křičeli, ať všechny ty Němce zastřelí.

Dvanáctiletý Rudolf unikl smrti jen o vlásek. Vlasovci ho nechali jít, všechny dospělé Němce i jejich české druhy za přihlížení sousedů zastřelili. „Ta jedna ženská povídá: ,To je taky Němec, zastřelte ho!‘ Ale která to byla, nevím. Někdo to ale musel být, samo od sebe se to nekřičelo.“ O tom, co se stalo u Zabitého, svým mladším sourozencům neřekl.

Ostatně na to nebylo moc času. Dva bratři a sestra se vydali každý na svou cestu po výchovných ústavech. A když je v roce 1946 chtěla jejich teta Anna Schuldesová, žijící tehdy již v NDR, adoptovat, nebylo jí to umožněno.

Rudolf Bělohoubek jako by pokračoval ve svém dětském putování s rodiči, jen z přesunů za otcovou prací se staly jeho vlastní útěky: z domova u voršilek v Černé ulici v Praze utekl už v listopadu 1945 ve svých dvanácti letech až do Košic, brzy poté, co ho chytili, utekl zase z Nepomuku skrze široké mříže k tetě Anně Schuldesové do Přísečnice. Do svých osmnácti let tak kvůli útěkům vystřídal ještě několik ústavů a vychovatelen.

Po dosažení osmnácti let nastoupil na stavbu Slapské přehrady. Tajně tam poslouchal Svobodnou Evropu, někdo ho udal a o práci přišel. V roce 1953 se z rozmaru se svým bratrancem vypravil na návštěvu k tetě Anně do NDR. V Německu je ale chytili a Rudolf Bělohoubek dostal osmiměsíční trest v lágru na Kladně, kde si „huntoval tělo taháním huntů“ (vozíků s uhlím). Po propuštění pracoval ve Škodovce v Mladé Boleslavi, myšlenka na útěk ho neopustila a jakožto vášnivý obdivovatel helikoptér sháněl součástky k odletu „za kopečky“. Při náhodné domovní prohlídce u něj na ubytovně našli kradené věci v hodnotě 105,– Kčs. Na souhrnný paragraf za rozkrádání socialistického majetku, pobuřování a šíření poplašné zprávy o Slapské přehradě („Kdyby ta přehrada praskla, tak by to v Praze aspoň vymetlo špínu.“) to ale stačilo: dostal třicet měsíců na Pankráci v letech 1959–1961. Po propuštění pracoval na jeřábu a stavěl ÚJV Řež u Prahy nebo sídliště Solidarita. Usadil se ve Šluknově a celý život jezdil po stavbách, se sourozenci se nevídal: „Zájem o sdružování v rodině neexistoval. Každej šel potom svojí cestou, stejně samostatně. Akorát že jsme věděli o sobě, že jsme bratři a sestra. To je jenom ten krátkej děj, co je pro úřady společnej, no a soukromí bylo každýho zvlášť.“Svého bratra Josefa navštívil v roce 1969 v Karviné, znovu se poté viděli po čtyřiceti letech a poprvé spolu mluvili o tom, co se stalo jejich rodičům: „On nevěděl vůbec nic, ani sestra ne. Ani jsem jim to nesděloval, radši, pro trauma, aby to nenesli… Stačí, když to nese jeden.“