Lenka Bártová, roz. Trutnovská

• „Bylo to pro mě takové strašně smutné setkání, protože proti mně seděl člověk, kterého jsem nedokázala nenávidět, měla jsem ho ráda, ale byl to člověk, který byl smutný, neustále se rozhlížel. A já jsem si uvědomila, že oni ho v podstatě z jednoho vězení propustili do vězení druhého. Nikdy neřekl ani slovo, evidentně ho hlídali. Já jsem byla zlobivé dítě, a protože jsem člověk přímý, tak jsem chtěla vědět tu pravdu. Ale stejně jsem se ji nedozvěděla, skutečně až do toho roku 1989.“

• 1

Debř, 08.12.2016

Myslela jsem si, že tatínek je zločinec

Jako mladá dívka
Jako mladá dívka
photo: archiv pamětnice

Lenka Bártová, za svobodna Trutnovská, se narodila 14. února 1948 v Dolním Jiřetíně. Když jí byly tři roky, odsoudil komunistický režim jejího otce za protistátní činnost k doživotnímu trestu. Pamětnice ani její sourozenci pravý důvod otcova zatčení neznali, neboť se zřejmě ze snahy děti chránit o otci doma téměř nemluvilo. Sourozence v podstatě vychovala babička, matka musela pracovat šestnáct hodin denně, aby je uživila, protože kvůli manželovi neměla nárok na žádnou pomoc od státu. Jako dítě politického vězně měla mít Lenka Bártová možnost chodit pouze na základní školu a pak do učení. Vysnila si však povolání učitelky a jako zázrakem se jí podařilo dostat se na střední pedagogickou školu. Otce propustili z vězení, když jí bylo zhruba osmnáct let. Viděla ho pouze jednou, neboť se nedokázal po vězeňské zkušenosti vrátit k rodině. Byl tou dobou již těžce nemocný a po pár měsících na svobodě zemřel. Většinu svého profesního života Lenka Bártová strávila jako ředitelka mateřské školy v Josefově Dole. Dnes je v důchodu a stará se o vnoučata.