Suzanne Bartosek

• „Bylo to tenkrát všechno složité, protože když jsem byla vdaná, dostala jsem se sem do Čech a měla jsem vízum pro turisty. Já jsem tady chtěla zůstat a žít natrvalo s manželem. Pak jsem přišla do jiného stavu a pořád ode mne chtěli peníze, samozřejmě. A pořád jsem dostávala jenom vízum pro turisty. A vytvářeli na mne tlak, že budu mít možnost tady zůstat, když si vezmu československou (státní -pozn. ed.) příslušnost, což se mně nechtělo. Byla jsem a chtěla jsem být Francouzka. Tehdy nebylo možné (dvojí občanství - pozn. ed.), mít francouzský i český pas, jako je to dnes. (Vzdát se francouzského občanství - pozn. ed.) se mi absolutně nechtělo.“

• „Oni (pohřebáci - pozn. ed.) měli strašně silnou baterku, chodili po bytě a všude hledali mrtvého. Až našli (syna) Ivana, který byl v plném spánku. Ivanovi bylo asi dvanáct roků. Tak ho probudili a Ivan jim řekl, že to není možné, aby táta zemřel, že ho před chvílí viděl, že se musel vrátit domů, že měl (žaludeční potíže). Ivan byl docela klidný a šel pro Natašku. Pohřebáci nevěděli co a jak a pak vypadli i s tou rakví.“

• „(Václav Havel neměl) stejnou filosofii jako můj muž. V době normalizace v 70. letech, do roku 1983, pak už jsme tady nebyli, i když jsme neměli stejnou filosofii, tak jsme k sobě patřili. To bylo také velké plus. Že byla obrovská solidarita a že jsme k sobě patřili. Ať jsme byli katolíci, jako Hejda a Havel, nebo marxista jako můj muž. Samozřejmě, on už nebyl komunista, ale byl marxista. A náš velký kamarád Karel Kosík také. Ale my jsme k sobě patřili.“

• 1

Chrudimská 3, Praha 3, 22.11.2016

Život mě stále baví

Suzanne Bartosek
Suzanne Bartosek

Suzanne Bartosek se narodila 13. července 1933 ve francouzském Brive La Gaillarde do rodiny, ve které se silně projevovaly levicové názory. Po absolvování prvního a druhého stupně základní školy v Nespouls a Brive studovala na gymnáziu v Saintes, kde v roce 1951 maturovala. Při pobytu na pařížské Sorbonně, kde studovala zeměpis a dějepis, se seznámila s českým historikem a filosofem Karlem Bartoškem. Ten tehdy vedl československou delegaci studentů. V roce 1959 se vzali. Po roce 1968 musel Bartošek v Československu čelit perzekuci ze strany komunistického režimu. Situace rodiny se vyhrotila v roce 1977, kdy muž podepsal Chartu 77. V roce 1982 odešli Bartoškovi do Francie a do Čech se vrátili až po listopadu 1989. Ve Francii pamětnice začala znovu učit. Do penze odešla v roce 1993 a v současné době žije v Paříži. Do České republiky se stále ráda vrací.