Marie Bartoňová (* 1928)

Pomáhala jsem, když bylo třeba pomoci

• v době věznění rodičů zajišťovala zásobování vězňů v Opavě

• po druhé světové válce se účastnila sjezdů odbojářů ve Štramberku

• v současnosti (rok 2016) žije v penzi v Praze 4 – Podolí

Příchod na svět

Marie Bartoňová, rozená Babincová, přišla na svět v roce 1928 ve Štramberku č. p. 405. Na své dětství mnoho vzpomínek nemá. Vše překryly dramatické zážitky z období protektorátu Čechy a Morava a druhá světová válka. Vyrůstala společně s bratrem Karlem, který byl velice nadaný a měl předpoklady ke studiu na gymnáziu. Otec usiloval o to, aby mohl jeho syn studovat v Příboru. To mu ale bylo striktně zamítnuto se slovy, že se nejedná o příslušníka Velkoněmecké říše a že jako Čech žijící v Sudetech nemá nárok na vyšší vzdělání. S maminkou tedy otec vymyslel plán, jak dostat syna na nějakou školu. Karel bydlel načerno u jedné rodiny ve Frenštátě a asi tři měsíce tam navštěvoval obchodní školu.

Bratr Karel zaměstnán u Bati

Otci přišla brzy obsílka od štramberského starosty, který mu mimo jiné napsal: „Buď Váš syn ukončí studium, anebo se s celou rodinou vystěhujte do protektorátu.“ Otec měl bratra, jenž žil ve vesnici Lichnov u Frenštátu, kam se rodina chystala přesunout. Když už měli sbalené věci, přijela ze Zlína teta Ola, která jim stěhování rozmluvila. „Přeci nenecháte baráček a pole, na kterém jste se nadřeli, nějakým Němcům,“ řekla rodině. Navrhla, že si vezme Karla do Zlína, kde bude pracovat u Bati. „Hitler bude spokojený, protože Baťa pro něho vyrábí vysoké boty, holinky. Tam bude Karel pracovat jako dělník a bude tam uklizený,“ prohlásila. Karel tedy odjel s tetou do Zlína a rodina zůstala ve Štramberku.

Partyzánský odboj

V horách nad Štramberkem se utvořila partyzánská skupina Jana Žižky, do níž byl Mariin otec také zapojen. K jeho kamarádům zapojeným do odboje proti Němcům patřil Karel Rajnoch, který měl bratra, partyzána v Beskydech. Dále to byl řezník František Bajer a Oldřich Tomíček, syn místního pekaře. Otec se domluvil s Karlem Rajnochem, že se mohou partyzáni u Babincových vždy zastavit, aby si chlapci vzali něco k jídlu nebo nějaké oblečení. Měli smluvený signál, partyzáni vždy zabouchali na stěnu či okenní římsu, otec jim předal potřebné věci a oni se rychle vraceli zpět do svých horských úkrytů.

Otec zatčen gestapem

Gestapo se díky konfidentům dozvědělo, že jedním z partyzánů je bratr Karla Rajnocha, kterého zatklo a odvezlo k výslechu do Opavy. Jeho rodině se za velice krátkou dobu vrátila zpět zakrvácená košile, osobní doklady a hodinky. Karel Rajnoch byl při výsleších na gestapu ubit k smrti. „Manželka Lojzka přinesla otci na památku Karlovy hodinky.“ Hodinky Marii později věnoval otec jako upomínku na dramatické události, jež tak poznamenaly život celé rodiny. Netrvalo dlouho a k Babincovým vtrhlo gestapo, udělalo domovní prohlídku, otce zatklo a odvezlo do Opavy. Spolu s ním zatkli také jeho kamarády Frantu Bajera a Oldu Tomíčka. Později byla zatčena i maminka a odvezena k výslechu do Nového Jičína. Pro rodinu nastala svízelná situace.

Zaměstnána u Patočkových

Marie byla předvolána na pracovní úřad a bylo jí vyhrožováno, že ji pošlou na práci do Německa. Naštěstí měli na úřadu požadavek od štramberského MUDr. Patočky, který potřeboval do ordinace i domácnosti pracovní sílu a Marii zaměstnal. „Žena doktora Patočky, kterému říkali hrobař, byla velikánská esesačka, měla různá vyznamenání a fandila Hitlerovi,“ vypráví pamětnice.

Jídlo a dopisy pro vězně

Na srdci jí však stále ležel osud vězněných rodičů. Od jedné známé se dozvěděla, kdy opavské gestapo vyvádí vězně ven. „Vzala jsem si tedy u Patočkových volno, jela jsem brzy ráno do Studénky vlakem, s ruksáčkem na zádech a dále do Opavy.“ V batohu měla potraviny a dopisy nejenom pro otce, ale i pro další spoluvězně. Když je vyvedli ven, ptala se jich, kam je vezou, kde budou ten den pracovat. Takto se jí podařilo zjistit, kde se bude otec ten den vyskytovat, a rozjela se za ním. Jednou pracovali v nějaké rafinerii. Marie se jako obvykle za nimi vypravila. Překážkou však byl plot a nad ním ostraha, dohlížející na to, aby se nikdo nedostal ven ani dovnitř. Plížila se kolem plotu, ostraha ji zpozorovala a vytáhla na ni revolver. Stačilo málo, aby tehdy přišla o život. Byl tam však další esesák, ve kterém se v tu chvíli projevila lidskost. Strhl ruku s revolverem svému kolegovi a zásah proti Marii překazil.

Při jedné návštěvě se dozvěděla, že byli otec a další spoluvězni odvezeni do Polska. Nic bližšího se o osudu otce nedozvěděla.

Starost o hospodářství

V té době žila ve Štramberku sama a starala se o věci kolem domku rodičů i o pole. Na mladou dívku toho bylo moc. Naštěstí se našli dobří lidé a sousedé jí často pomáhali. Musela si poradit s rojem včel, které její otec choval v úlech. „Přiběhl soused, řezník, že se mu do krámu dostaly včely, že píchají zákazníky, kteří mu utíkají pryč. Musela jsem si poradit i v takové situaci,“ říká pamětnice.

Otrávená polévka

Blížila se fronta a mezi místními Němci nastala panika. Začali se rychle balit a utíkali ze Štramberka pryč. U Patočkových, v rodině svého zaměstnavatele, prožila dramatický zážitek. Zastihla ještě pana doktora, který jí vyřizoval vzkaz od manželky, že má sníst polévku v míse na stole. Marii to bylo divné a měla velké štěstí, že polévku neochutnala. Všelijak se vykrucovala, až doktor nevydržel a polévku nalil psovi. Netrvalo dlouho a pes se v křečích svalil k zemi a pošel. Těžko říci, zda byla polévka otrávená nebo zda do ní doktor Patočka něco nasypal, aby psa utratil. Poté ho zakopal na zahradě domu a odjel pryč, neznámo kam. Bylo to podruhé, kdy byla v ohrožení života.

Příjezd Sovětů

Přišlo osvobození a do Štramberka dorazila Rudá armáda. U místního hostince si postavili polní kuchyni a v kotlích vojáci vařili většinou hovězí maso ze stáda, které hnali za postupující armádou. Z hor se vrátili partyzáni a došlo i k setkání s bratrem ubitého Karla Rajnocha. Na to Marie dodnes vzpomíná s dojetím.

Život s manželem

Manžel pamětnice Jaroslav Bartoň byl za války členem odbojové skupiny, která proti Němcům prováděla různé sabotáže. Gestapo však pomocí jednoho konfidenta z Opavy skupinu infiltrovalo a odbojáře odhalilo. „Viděla jsem tehdy, jak gestapo mého budoucího manžela zatklo a jak ho odváželo k výslechu.“ Dlouhou dobu byl vězněn a po návratu z vězení vážil pouhých 45 kilo. Navíc mu byla jako následek těžkého žaláře zjištěna tuberkulóza. To byla již za Jaroslava provdána.

V roce 1953 se za ním přestěhovala do Prahy. Společně se pak každoročně účastnili sjezdů partyzánů ve Štramberku, kde docházelo k dojemným setkáním. Přihlásil se k ní i syn jednoho otcova spoluvězně a velice jí děkoval za to, jak se její otec rozdělil ve vězení s jeho otcem o jídlo. „Můj otec mu ale řekl, že poděkování patří mně, že jsem do Opavy vozila v ruksaku vězňům jídlo a dopisy od rodin.“

Současnost

V současnosti žije paní Bartoňová v penzi v bytě na Praze 4. Ze stěny jejího bytu na ni shlíží obraz rodného Štramberka, který v ní vyvolává vzpomínky na mládí plné smutných vzpomínek na osudy její rodiny a také na statečnost lidí, kteří se angažovali v protifašistickém odboji. Často zaplatili tím nejcennějším, svým vlastním životem. Ve vzpomínkách se k těmto lidem vrací a po tolika letech je v jejím hlase cítit lítost a dojetí nad jejich tragickým osudem. Na lidi, kteří byli odhodláni postavit se totalitní zvůli, bychom neměli ani my zapomenout.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Jan Holík)