Hana Ascherlová (* 1955)

Obsluhovali jsme Bohumila Hrabala

• narozena 1. října 1955 v Kolíně

• prarodiče vlastnili hospodářství ve Velkých Chvalovicích

• po odmítnutí vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD) byli její strýcové posláni na práci do uranových dolů

• studovala na Středním odborném učilišti společného stravování v Poděbradech

• se svým druhým manželem se ujali pivnice Hájenky v Kersku

• častým hostem byl spisovatel Bohumil Hrabal, na kterého Státní bezpečnosti odmítli poskytovat informace

• v září 1983 se přestěhovali na Šumavu a stali se provozními hotelu v obci Lipka nedaleko Vimperka

• v době natáčení (2015) žila ve Vimperku v okrese Prachatice

Paní Hana Ascherlová se narodila 1. října 1955 v Kolíně, dětství strávila v nedaleké Velimi. Několik let pobývala i s rodiči u prarodičů, kde se starali o nemocnou babičku. Prarodiče vlastnili ve Velkých Chvalovicích malé hospodářství, o které bojovali s tehdejším režimem, protože nesouhlasili se vstupem do jednotného zemědělského družstva (JZD). V důsledku nespolupráce a nevstoupení do JZD byli strýcové posláni do uranových dolů a matce nebyla umožněna další studia, stala se proto dělnicí. Ve svých devatenácti letech maturovala pamětnice na Středním odborném učilišti společného stravování v Poděbradech. Další kroky ji zavedly do Mléčného baru v Kolíně, kde se vedle administrativní činnosti mohla věnovat i práci ve výrobě. Krátce nato se provdala a porodila syna Petra, ale manželství dlouho nevydrželo. Po rozvodu se podruhé provdala za Václava Ascherleho.

Pánové v dlouhých černých kabátech se přišli vyptávat na Bohumila Hrabala

Společně s druhým manželem pracovali v Motorestu Kersko, který v tehdejší době vlastnil národní podnik RaJ (Restaurace a jídelny) Lysá nad Labem. Stejný národní podnik vlastnil i pivnici Hájenku v osadě Kersko v obci Hradištko (okres Nymburk). Tam se v roce 1981 rozhodli s manželem odejít a řídit společně provoz pivnice. Hájenka se v té době nacházela v dezolátním stavu. Z podnikových peněz se manžel pamětnice snažil dát Hájenku dohromady, což se mu zřejmě dařilo, protože i sám Bohumil Hrabal při své návštěvě Hájenky prohlásil: „Krásný to budeš mít, vedoucí, krásný.“ Manželé Ascherlovi si pronajali v Hájence pokoj, takže zde i bydleli. Moderním prvkem se v pivnici stala i zabudovaná akvária s rybičkami, které, dle slov pamětnice, hosté měli raději než dívání se na televizi. Paní Ascherlová zde obsluhovala hosty, ale nejvíce času strávila v kuchyni přípravou jídel. Manžel byl ve výčepu a věnoval se hostům.

Častým a oblíbeným hostem v Hájence byl již zmiňovaný spisovatel Bohumil Hrabal, který vyrůstal v nedalekém městě Nymburk a jehož chata se nacházela v Kersku. S nástupem KSČ k moci v roce 1948 došlo i ke změnám v oblasti literatury. Určeným literárním směrem se stal socialistický realismus. S ním se však mnoho autorů neztotožňovalo. Patřil k nim i Bohumil Hrabal, který se tak stal režimu trnem v oku.

„Byl to můj miláček,“ vzpomíná pamětnice na spisovatele a popisuje ho jako člověka obyčejného, který nevyhledával pozornost okolí a rád se bavil s obyčejnými lidmi o nejběžnějších věcech. Pokud ho chytla múza psát, hned se zvedl a mlčky odešel. První a zároveň poslední návštěvu StB si pamětnice dobře vybavuje. Jednoho dne večer, za plného provozu v Hájence, přišli pánové v černých dlouhých kabátech za manželi Ascherlovými s dotazem, zda by nebyli ochotni poskytnout pár informací o aktivitách Bohumila Hrabala. Provozní beze strachu spolupráci odmítli a další návštěva StB se více neopakovala.

Natáčení Slavností sněženek bez rvaček

Příjemným zpestřením všedních dnů manželů Ascherlových bylo natáčení filmu Slavnosti sněženek, které proběhlo částečně v prostorech pivnice Hájenky. „Přišel pan Menzel s Hrabalem a s videorekordérem, což byla v té době novinka, a nahráli si tam všechno. Potom přišly další - asistentka režie, pomocná režie. A tu přišly zadem dvě ženy v šatech, hezky nastrojené, a můj syn si myslel, že jsou to ženský z podniku. Chtěl to tátovi velice “polepit“ a říká jim proto hned mezi dveřmi místo pozdravu: ‚No, táta o mě přerazil dvě podnikové vařečky,’” vzpomíná paní Hana. Vybavuje si, že nebylo nutné vařit pro filmový štáb a herce žádné speciality. Stačila pouze obyčejná domácí jídla. Dle vyprávění paní Ascherlové natáčení proběhlo v klidu, bez rvaček či alkoholových opojení. Po skončení natáčení v roce 1983 s herci poseděli u přichystaného pohoštění, na které pamětnice s úsměvem vzpomíná. Zajímavou složkou vyprávění je i fakt, že pan Ascherle a syn Petr ve zmíněném filmu vystupují a hrají sami sebe. Během natáčení se manželé Ascherlovi setkali a seznámili s mnoha slavnými osobnostmi, jako byli Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík, Eugen Jegorov a další.

V témže roce v září se po neúspěšném dotazování, jestli by pivnice Hájenka nemohla přímo spadat pod jejich vedení, rodina rozhodla odjet na Šumavu, konkrétně na Lipku u města Vimperk. Zde se stali provozními v malém hotelu, který byl navštěvován i dětmi na školách v přírodě, které pamětnice hodnotí kladně. Součástí hotelu byl i bufet pro veřejnost.

Hana Ascherlová v současné době žije sama ve Vimperku v okrese Prachatice. Je živoucím důkazem toho, že i skromný, nenápadný člověk může skrývat silný a zajímavý příběh.

• Witness story in project Soutěž Příběhy 20. století (Taťána Pastuchová)