Walter Vincenc Albert (* 1926)

Aby lidé byli tolerantní

• vystudoval filmovou akademii v Německu

• stal se kameramanem

• v Austrálii se živil jako fotograf

• po smrti manželky vychoval dvě dcery

Walter Vincenc Albert se narodil 3. července roku 1926. „Vyrůstal jsem v Divadelní ulici v Praze, v domě se dvěma vchody naproti Národnímu divadlu.“ Otec pocházel z českoněmecké rodiny z Dolního Rychnova, v Praze vystudoval a stal se inženýrem. Pracoval jako konstruktér v kanceláři, kam ho Walter jako malý kluk chodil navštěvovat. „Maminka, Marie Jana Wagnerová, přišla do Prahy z Vídně, kde se narodila, za nějakým příbuzným a blízko Staroměstského náměstí měla obchod, kde vedla módní salón, později to bylo v Pařížské ulici,“ vzpomíná Walter Albert, který od svého kmotra dostal jméno Vincenc.

Šťastné dětství

V rodině se mluvilo česky i německy, jak to bylo normální v celé Praze, kde spolu vycházeli Němci, Češi i Židé. „Jednou jsme šli se školou kolem Stromovky na vycházku a vědělo se, že tam jezdívá na koni často na vyjížďku prezident Masaryk. Prodávali tam jeho fotografie a jednu mi na památku koupila moje učitelka,“ vybavuje si Walter Albert úryvek z dětství. „Měl jsem tak šťastné dětství, že jsem z něj pak čerpal celý život,“ vysvětluje, kde vzal sílu překonat nejtěžší období, která přišla s nastupujícím nacistickým režimem.

Kamarádství proti zákonu

Zprvu prý ničemu nerozuměl, nevěděl jako malý kluk, kdo je Hitler a co se děje, stejně jako většina lidí, kteří byli přesvědčeni, že jich se to netýká. Walter Albert se snažil nepřipouštět si rizika a přes zákaz se přátelil dále se svým nejlepším přítelem, který byl i s celou rodinou pro svůj židovský původ perzekvován a nucen nosit židovskou hvězdu. „My jsme se v Praze dobře vyznali, a tak nás Němci nemohli dostihnout, utíkali jsme krámky zadem přes různé uličky. Pak nás někdo spolu viděl a udal nás, řekli tatínkovi, že ještě jednou, a bude velký problém...“ Původně bohatá rodina přítele Kautských, která vlastnila dva automobily, přišla postupně o všechno, otec Waltera Alberta přišel o práci a živil se jako domovník a díky konexím ještě zajistil, aby mladý Walter nemusel na práce do Německa, kam ho chtěl příslušný úřad poslat. Nakonec však usoudil, že jeho synovi bude lépe v Rakousku, které však tenkrát bylo součástí německé třetí říše.

Ve válce od patnácti let

„Jenže to se tatínek velmi mýlil, bylo to tam naopak mnohem horší. Nerozuměl jsem němčině nových spolužáků a považoval všechny za blbce.“ Navíc také nahlas prohlašoval, že Československo se mělo vojensky bránit okupaci. Následovalo zatčení a uvěznění, v pouhých patnácti letech ho odveleli na práce k wehrmachtu, pro nízký věk nemohl nastoupit vojenskou službu. „Kopali jsme zákopy, dostal jsem se s dělostřeleckou protileteckou obranou až do Normandie a pak na jih Francie.“ Na hranicích se Španělskem mu starý sedlák nabízel, že mu pomůže utéci, ale nakonec to neudělal. Na konci války se dostal do zajetí spojeneckých vojsk a strávil rok nebo dva postupně v americkém, francouzském a německém zajateckém táboře.

Hrůza jako film

Válku vnímal podle svých slov, jako by byl v nějaké bublině, jako by to byl sen: „Ať kolem mne umírali kamarádi, ať se zabíjelo přede mnou nebo za mnou, nebo když jsem viděl člověka bez nohou, všechno jsem viděl jako nějaký film.“ Jednou dočasně ohluchl v důsledku výbuchu granátu. „Měl jsem štěstí, ostatní, co to prožili, nemohli zapomenout na to, co ve válce viděli, a pořád to měli před očima.“ V americkém táboře najednou byly až přebytky jídla: „Já se pořád nacpával, pořád jsem měl ukrutný hlad. Americký důstojník se stále divil, jak můžu tolik jíst..., to jsem měl poprvé a naposled v životě nadváhu. Nemohl jsem pochopit, proč pak ve francouzském táboře nebylo jídlo vůbec, pili jsme vodu z tající námrazy.“

Matku a starší sestru našel až rok nebo dva po válce v německé vesničce zřejmě přes Červený kříž. „Vydal jsem se tam s kufrem, který mi někdo dal, ale měl jsem ho úplně prázdný, doufal jsem, že si tam dám něco, co najdu cestou.“ Postupně se dozvěděl, co se dělo za války s jeho rodinou. Otec byl vězněn a při jakési potyčce, při které se střílelo, byl náhodně zabit a pohřben v neoznačeném hrobě. Matka se sestrou prý strávily několik strašných let v Terezíně, kde sestřino dítě zemřelo hlady, protože sestra neměla mléko. I rodina Kautských byla odvlečena do koncentračního tábora, kamarád Waltera Alberta přežil a po válce žil v USA, několikrát se znovu shledali.

Přes celý svět zpátky do Prahy

Matka po válce v malém bytě znovu začala šít, sestra se vdala a Walter Albert se živil nejrůznějšími profesemi: myl okna, prodával auta, maloval reklamy. Později vystudoval filmovou akademii a stal se kameramanem, seznámil se s hvězdou československého filmu Anny Ondrákovou a dalšími osobnostmi, podílel se na tvorbě několika filmů. Po přesídlení do Austrálie žil s manželkou v Addelaide a živil se jako fotograf, zatímco ona pracovala v hudebním institutu. Po její smrti vychovával své dcery sám. Když se podruhé oženil, rozhodli se s novou manželkou, která byla původem z USA, žít v Praze, procestovali celý svět a následně Česko, zejména jižní Čechy, které mu utkvěly jako místa známá z dětství v paměti.

Walter Vincenc Albert vzkazuje mladé generaci to, co říkával Tomáš Garrigue Masaryk: „Člověk nemusí každého přímo milovat, ale měl by zůstat tolerantní. Když si někdo myslí něco jiného než vy, ptejte se ho, proč, jaké má problémy a jak k svému názoru dospěl, a neodsuzujte.“

Walter Vincenc Albert je autorem knih Divadelní číslo 7 a Historie jednoho dětství, ve kterých popisuje dobrodružství, jaká zažíval jako malý kluk.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Iva Chvojková Růžičková)