Radoslav Mather (* 1928)

Vedl pétépáckou kapelu

• narozen 3. května 1928 v Římicích na Olomoucku

• za druhé světové války na nucených pracích na opravách poškozených letadel a kopání protitankových zákopů

• dva roky a jedenáct měsíců v 55. PTP

• kapelníkem hudebních uskupení v PTP

• hrál v mnoha orchestrech, některé i vedl

• v letech 1959 až 1977 se jako zaměstnanec Pragokoncertu živil hudbou

• v roce 2018 žil v Olomouci-Chválkovicích

Nacistické úřady poslaly Radoslava Mathera za druhé světové války na nucené práce. Pro německý válečný průmysl musel opravovat letadla a později kopat protitankové příkopy v okolí Olomouce. Komunistické úřady ho zase poslaly do pomocných technických praporů (PTP), kde dva roky a jedenáct měsíců sloužil jako levná pracovní síla, většinou prací v černouhelných dolech Hedvika a Pokrok v Petřvaldě.

Zavřeli školu a studenty poslali na nucené práce

Radoslav Mather se narodil 3. května 1928 v Římicích (dnes část obce Bílá Lhota, ležící mezi Olomoucí a Šumperkem) jako starší ze dvou sourozenců rodičům Františkovi a Štěpánce Matherovým. Rodina ale do jeho pěti let žila v Přerově. V roce 1933 otec koupil domek v blízkém Grygově, kde pak provozoval svou holičskou živnost a kam se rodina přestěhovala.

V této obci prožil Radoslav dětství. Chodil do místní školy, cvičil v Sokole a pravidelně docházel do Junáku. Už na škole učitel rozpoznal jeho hudební talent, ale jeho rodiče neměli peníze na žádný hudební nástroj. Naštěstí mu spolužák věnoval kytaru a Radoslav pak na ni hrál různé skautské a trampské písně. Naučil se pak i na další hudební nástroje a následně se stal členem grygovské kapely, kterou vedl fagotista olomouckého divadelního orchestru Josef Simončič.

V den nástupu Radoslava Mathera do prvního ročníku reálného gymnázia v Olomouci vypukla druhá světová válka. V roce 1943 přešel na obchodní akademii v témže městě. Jenže o rok později úřady školu uzavřely a studenty poslaly na nucené nasazení. Radoslav Mather nejprve vykonával různé pomocné práce na letišti v Olomouci a pak v opravně letadel na Šibeniku, kde měla svou pobočku továrna Flugzeugwerke Letov. Pro německý válečný průmysl tam spravovali poškozená letadla. Ke konci války ho s dalšími mladými muži poslali na kopání čtyři metry hlubokých protitankových zákopů v okolí Olomouce. V květnu 1945 byl už doma, a tak mohl přivítat osvobozující sovětské vojáky. S dalšími mladými skauty jim pak pomáhal při stavbě pontonového mostu přes řeku Moravu.

Na udání kolegy z práce zařazen do PTP

V roce 1948 Radoslav Mather úspěšně dokončil obchodní akademii a následně nastoupil jako úředník u firmy Moravia v Hlubočkách u Olomouce. Stále se věnoval hudbě a zpíval a hrál na kytaru v instrumentální skupině Rytmus. V roce 1950 se oženil s Boženou Strnadovou, s níž měl v roce 1951 syna Radoslava a o tři roky později syna Aleše.

Radoslav Mather vzpomíná, že do kanceláře za ním několikrát přišel člen podnikové komunistické strany. „Ve stolárně byl zaměstnaný jeden špicl, jmenoval se Žejkovič a byl to estébák. Ten mě hned vymákl, protože jsem měl na stole vystřiženou podobiznu T. G. Masaryka a Edvarda Beneše. Taky mně k prodeji nabízel Dějiny VKSb (Všesvazová komunistická strana bolševiků – pozn. ed.). Řekl jsem mu, že na takové kraviny nemám peníze,“ vypráví pamětník. Nedlouho poté ho předvolali k výslechu na StB, kde se ho také vyptávali na členství v Junáku a působení v kapele a používání anglických textů.

Další výslech už nepřišel, protože v říjnu 1950 Radoslava Mathera povolali k základní vojenské službě. Tehdy ještě netušil, že se stane jedním z takzvaných černých baronů, jak se podle výložek přezdívalo příslušníkům pomocných technických praporů.

Kapelníkem v PTP

Radoslav Mather tak byl jedním z asi padesáti tisíc branců, které jako „politicky nespolehlivé“ komunistický režim využíval jako levnou pracovní sílu na práce v dolech, kamenolomech, ve stavebnictví i zemědělství. Místo zbraní dostali zednické lžíce, lopaty a krumpáče. Poslali ho do dřevěných ubikací zvaných Kamčatka v Petřvaldu k 55. PTP se sídlem v Ostravě-Radvanicích. Kvůli zrakové vadě byl zařazen na povrchové práce v dolech Hedvika a Pokrok. „Pracoval jsem u vagonové partie a řeknu vám, že to nebyla práce o nic namáhavější než v dole. Vzpomínám si v zimě vagon, teď klanice svázané řetězy a máte je oddělat a přes vrch přehazovat klády ven,“ vypráví pamětník, který život v PTP rozdělil na práci v šachtě, spánek, politická školení a vojenské zaměstnání.

Právě v rámci vojenského zaměstnání se Radoslav Mather s požehnáním velitele věnoval hudbě. Vedl útvarový swingový taneční orchestr, útvarovou dechovou hudbu, hrál na cimbál v takzvaném slováckém kroužku, dirigoval pěvecký soubor, vedl pěvecký kroužek a hrál v dalších malých instrumentálních skupinách. Účinkovali pro vojáky i pro veřejnost. Hráli nejen na obyčejných tancovačkách, ale i k různým výročím, slavnostem, schůzím a besedám většinou se silným propagandistickým podtextem. Dodnes má Radoslav Mather podrobně zaznamenáno všech 161 hudebních vystoupení v PTP.

Nejdůležitější byla ale třísměnná práce na šachtě a všechna vystoupení měli až po splnění pracovních povinností bez nároku na honorář. Na pobyt v PTP Radoslav Mather vzpomíná kupodivu až nostalgicky. „Na vojně jsme prožili tolik nádherných chvil, až se to bojím říct. Bylo to proto, že tam byli výborní lidé a měli jsme štěstí i na důstojníky,“ vypráví pamětník, ale vzápětí dodává, že si je vědom, že jiní pétépáci takové štěstí neměli.

I po dvou letech služby Radoslava Mathera dál drželi na „vojně“. Doma na něj přitom čekala manželka s malým synem Radoslavem. „Viděl jsem se s nimi jednou za tři měsíce,“ dodává pamětník, který nakonec nezákonně nadsluhoval jedenáct měsíců. „Při rozkaze nám oznámili, že jsme podřízeni k výkonu mimořádného vojenského cvičení, a tak to bylo stále znovu. I přes veškeré potěšení, které jsme tam měli, jsem to vnímal špatně.“

Až po opakovaných stížnostech manželky na vojenské správě Radoslava Mathera 31. srpna 1953 propustili. Domů moc peněz nepřivezl, i když jim část odměn ukládali na knížku. Velké procento totiž strhávali na ubikace, stravování a oblečení a o to, co mu zůstalo na vkladní knížce, přišel během měnové reformy v květnu 1953.

Povoláním muzikant

Po návratu z PTP opět nastoupil do Moravie v Hlubočkách. Po třech letech přešel do Meopty v Přerově. S komunistickým režimem pak už neměl výraznější potíže. Ve volných chvílích se stále věnoval hudbě. Hrál v několika orchestrech. Například v letech 1956 a 1957 v přerovském bigbandu Krab. V lednu 1959 se stal jako zaměstnanec Pragokoncertu profesionálním hudebníkem. V barovém souboru Oskara Sovy vystupovali ve vinárně hotelu Palác v Olomouci. Po úmrtí Oskara Sovy tento soubor od roku 1969 vedl. „Tenkrát to kvetlo. Třeba v Olomouci se profesionálně hrálo ve čtyřech vinárnách.“

Od června roku 1977 až do odchodu do penze pak pamětník pracoval jako dispečer v Moravii v Mariánském Údolí. Ve volném čase ale dál vystupoval v různých orchestrech. V roce 2018 žil Radoslav Mather v Domově pro seniory Pohoda v Olomouci-Chválkovicích. Z politického vývoje po pádu komunismu je zcela znechucen. „Po revoluci jsem si nepředstavoval, že bude docházet k takovým svinstvům. Ke korupci, lhaní a osočování jeden druhého,“ dodává na závěr pamětník.

• Witness story in project Stories of 20th Century (Vít Lucuk)